Sinéad O'Connorová se na začátku roku 2022 musela vypořádat s velmi bolestivou ztrátou. Její teprve sedmnáctiletý syn Shane spáchal sebevraždu a zpěvačka z jeho smrti vinila sama sebe. „Shaneova smrt není vina nikoho jiného než mě samotné,“ napsala na twitteru ve čtvrtek 13. ledna. 

O den později se za svá slova omluvila a informovala své blízké, že raději míří do nemocnice. Bylo ale jasné, že na tom není vůbec dobře.

„Omlouvám se. Neměla jsem to říkat... Jsem teď s policisty na cestě do nemocnice. Omlouvám se, že jsem vás rozrušila. Jsem bez svého dítěte úplně ztracená a nenávidím sama sebe. Nemocnice mi na chvíli pomůže, ale Shanea najdu. Tohle je jenom odklad,“ uvedla. 

O'Connorová trpěla bipolární poruchou a v průběhu svého života se několikrát pokusila o sebevraždu. Mimo jiné také obvinila svou matku z týrání. 

První reakce slavných

„Snad teď najde mír a klid, navždy milovaná,“ oplakává slavnou zpěvačku například její kolegyně Belinda Carlisleová (64), kterou proslavila kapela The Go-Go's.

Vzpomínku věnoval také Bryan Adams (63), zpěvák a kytarista, autor slavných hitů Please Forgive Me či (Everything I Do) I Do It for You. „Odpočívej v pokoji, Sinéad O'Connorová. Miloval jsem pracovat s tebou, dělat ti fotky, dělat spolu brigády v Irsku... a to naše povídání. Posílám všechnu svoji lásku tvé rodině,“ uvedl na sociální síti.

Video
Video se připravuje ...

Zpěvačka Sinead O'Connor zveřejnila video, v němž v slzách promlouvá o zoufalství ze svých psychických nemocí. Přiznala, že utekla ze své rodné země a žije v motelu ve Spojených státech facebook.com

Krátký sestřih a velké boty

Irskou rebelku Sinéad O'Connorovou proslavil nejen její emotivní hlas a hit Nothing Compares 2U s působivým prostým klipem, ale i milimetrový sestřih vlasů, těžké boty, nabubřelá gesta, roztrhaná fotografie papeže Jana Pavla II. či  psychické problémy. O'Connorová několikrát vystoupila i v ČR.

Asi žádná jiná zpěvačka si nevysloužila tolik přezdívek - irská lvice, nevyrovnaná rockerka, labilní matka či „plešatá pitomá káča“. O'Connorová si vždycky dělala to, co sama uznala za vhodné. Nikdy se nebála říct svůj názor, i když jí to přinášelo problémy. V minulosti již několikrát chtěla hudební branži opustit, měla už dost novinářů, spekulovalo se o únavovém syndromu či o studiu teologie.

Přesto v roce 2005 vydala po pauze kolekci Collaborations, která bilancovala její hostování na nahrávkách přátel, a také album Throw Down Your Arms ve stylu jamajského reggae. Poslední album s názvem I'm Not Bossy, I'm the Boss (Nejsem panovačná, jsem šéfka) vydala O'Connorová v roce 2014. V Česku koncertovala třikrát, naposledy v roce 2010 v zahradě zámku Sychrov.

Hrozby sebevraždou

V roce 2016 dostala chicagská policie zprávu, že O'Connorová hrozí sebevraždou. O rok dříve na podzim totiž vyvolala paniku, když na facebooku napsala, že ve svém hotelovém pokoji ukončí život. Zpěvačka trpěla bipolární afektivní poruchou, kterou jí lékaři diagnostikovali před téměř dvaceti lety. O svých problémech několikrát veřejně hovořila.

V minulosti O'Connorová ke kontroverzím přispívala i sama - odporem k institucím, autoritám či svými prohlášeními (například podporou Irské republikánské armády). Když jednou zrušila koncert v New Jersey kvůli nesouhlasu s uvedením americké hymny před začátkem, Frank Sinatra řekl: „Tak hloupou a ošklivou ženskou jsem ještě neviděl. Kdyby byla chlap, nakopal bych ji do zadku!“

Protest proti zneužívání dětí knězi

V žaludku Sinéad ležela také katolická církev - kvůli extempore s papežovou fotografií ji diváci vypískali. „Byl to protest proti zneužívání dětí knězi,“ vysvětlovala.

Po pěti letech ale vše přehodnotila: „Omlouvám se, papež je vlastně docela milý pán.“ Irka se později sama upnula k víře a chtěla jít do kláštera. V roce 1999 se stala kněžkou Bernadette-Marií, světící biskup byl za svůj čin exkomunikován.

Kariéru začala už ve čtrnácti

První skladbu O'Connorová nazpívala ve 14 letech, o rok později už měla hotovou polovinu skvělého debutu The Lion And The Cobra (1987). Ukázala, že dokáže oscilovat mezi punkem, hip hopem i irskou tradiční hudbou.

Píseň Nothing Compares 2U, která pochází z dílny Prince, se objevila na nejžádanějším albu I Do Not Want What I Haven’t Got (1990). Po sérii desek Universal Mother (1994), Faith And Courage (2000) či Sean-Nós Nua (2002) se zpěvačka stáhla do ústraní.

VIDEO: Šokující video Sinead O'Connor: Vzlyká o svých psychických nemocích

Video
Video se připravuje ...

Šokující video Sinead O'Connor: Vzlyká o svých psychických nemocích Facebook

V dětství ji týrali a zneužívali

O'Connorová se narodila 8. prosince 1966 v irském Dublinu. Dětství neměla záviděníhodné: rozvod rodičů, pokřivený vztah s matkou, která ji prý týrala a zneužívala, útěky z domova, absence ve škole, nákupy „za pět prstů“ a prostituce vyvrcholily polepšovnou. Po návratu ze zařízení, které vedly jeptišky „tvrdé a studené jako led“, pracovala jako servírka v podřadných lokálech a po nocích vystupovala v klubech.

Soukromý život O'Connorové příliš nevycházel. Byla vdaná čtyřikrát - za hudebníka Johna Reynoldse, s nímž měla syna Jakea (1987), za novináře Nicka Sommerlada, za spolupracovníka Steva Cooneyho a za terapeuta Barryho Herridge (svazek vydržel 16 dní). Otci dalších jejích dětí jsou John Waters (dcera Róisín), Donal Lunny (syn Shane) a Frank Bonadio (syn Yeshna). Peklem si O'Connorová prošla i po tříletém boji o dceru, který vyvrcholil pokusem o předávkování valiem.

Fotogalerie
62 fotografií