Zdeňka se módě upsala už jako žákyně rodinné školy v jižních Čechách. Postupně vystudovala Vysokou školu umělecko- průmyslovou v Praze a stala se akademickou malířkou.

Na den i večer

Vychovala mnoho svých následníků jako Blanku Matragi (70), Josefa Ťapťucha (75), Danielu Flejšarovou (69) a Česlava Jaroše (66). Sama navázala v módě na prvorepublikový salon slavné Hany Podolské (†91), pro niž chodila přehlídky např. herečka Adina Mandlová (†81). „Byla jsem u Podolské tři roky na záskok za kolegyni, která byla doma s dítětem,“ zavzpomínala profesorka Bauerová pro Nedělní Blesk v roce 2011. „Už jako samostatná návrhářka jsem přešla do salonu Rosenbaum. Tam jsem byla až do roku 1992,“ upřesnila.

Glejt pro Hrad

Jejími zákaznicemi byly herečky jako Jiřina Jirásková (†81) či Jana Štěpánková (†84), a hlavně československé (a pak i české) první dámy. Pro ně navrhovala kostýmy, večerní róby i odpolední šaty. „Podle protokolu měly manželky prezidentů přímo povinnost šít ve vyhlášeném salonu. Dostávaly na to od nás dokonce potvrzení, kterým se na Pražském hradě musely vykazovat,“ prozradila Zdeňka.

Mnohdy musela být velkým diplomatem, protože, jak známo, když dvě nosí totéž, nemusí to být vždy totéž. „Například Marta Gottwaldová se stále chtěla podobat své předchůdkyni Haně Benešové. Toužila se jí vyrovnat v eleganci i v oblibě. Moc to nešlo...,“ přiznala Zdeňka s omluvným úsměvem při vzpomínce, se kterou z prvních dam byl největší kříž.

Pláče i Simonová

V roce 1993 si otevřela pražský salon ve stylu Podolské vystudovaná právnička Yvett Ajchlerová (†55). Požádala okamžitě profesorku o spolupráci. Salon začínal na Smíchově, pak se přestěhoval do Vodičkovy ulice a nakonec se šilo na prestižní Národní třídě. Oblékala se tu tehdejší první dáma Olga Havlová (†62), zpěvačka Iveta Bartošová (†48), politička Petra Buzková (57), herečka Hana Heřmánková (60) či zpěvačka Yveta Simonová (94). „Některá saka mám dodnes,“ říká vděčně Simonová. „Stále v nich vystupuji a vždy si na setkání s paní Bauerovou vzpomenu. Ona dokázala přesně vystihnout, co potřebuju a jaká barva mi nejvíc sedí,“ dodává Yvetta s pohnutím nad zprávou o skonu skvělé návrhářky.

Fotogalerie
13 fotografií