Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Ve Švýcarsku horolezci našli lidskou kostru. Patří zmizelému miliardáři a řediteli OBI?

Autor: pma - 
10. srpna 2022
11:22

Před několika dny objevili horolezci na ledovci Stockji u městečka Zermatt ve Švýcarsku lidskou kostru. Tamní úřady se stále snaží zjistit, o čí ostatky se jedná, ale množí se spekulace, že by mohlo jít o německého miliardáře Karla-Erivana Hauba. Ten ve stejné oblasti zmizel v dubnu 2018.

Německý magnát a vášnivý skialpinista Karl-Erivan Haub (†58) se ztratil v oblasti alpského štítu Matterhornu v dubnu 2018. Do hor se tehdy vydal sám a naposled byl svědky spatřen 7. dubna u stanice lanovky Klein Matterhorn (Malý Matterhorn). Poté se však po miliardáři slehla zem a nikdo ho už neviděl. Na smluvenou schůzku v Zermattu následující den nedorazil. Rodina a policie po něm před čtyřmi lety intenzivně pátrali, ovšem bez úspěchu. Oficiálně byl prohlášen za mrtvého v roce 2021.

Mrtvola ležela v horách přes třicet let?

„Já a můj horolezecký partner Vincent jsme byli na několikadenní túře na ledovci. V den nálezu těla jsme byli na cestě dolů k Schönbielhütte. Byla to předposlední etapa, další den jsme plánovali sestup do Zermattu,“ sdělil pro Switzerland Times horolezec Luc Lechanoine, který se v oblasti pohyboval na konci července spolu s kolegou.

„Nevíme, jak dlouho tam ten člověk byl,“ uvedl dále horal. Sdělil ale, že si myslí, že šlo o osobu, jejíž mrtvola ležela v horách několik desítek let. „Oblečení bylo v neonových barvách a ve stylu 80. let. Navíc bylo dobře zachovalé,“ myslí si Luc Lechanoine. Což je ovšem v rozporu se zprávami některých médií, která píší o tom, že v horách byla nalezena jen kostra, nikoli ostatky. V den zmizení měl magnát na sobě mít sportovní oblečení a lehčí větrovou bundu. 

Vše potvrdí až analýza DNA

Nejedná se o jediné ostatky, které byly v oblasti objeveny. V druhé polovině července na oblíbeném ledovci Stockji turisté našli další lidské tělo. Tamní policie uvádí, že identifikace nalezených ostatků pomocí analýzy DNA stále probíhá a výsledky budou známy až za několik dní.

Karl-Erivan Haub byl výkonným ředitelem skupiny Tengelmann, do které patří třeba i hobbymarkety OBI či prodejny textilu KiK. Kdysi skupina vlastnila také diskontní řetězec Plus. Karl-Erivan Haub převzal v roce 2000 vedení rodinného podniku po svém otci Erivanovi, který zemřel v březnu stejného roku, kdy Karl-Erivan zmizel.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání