Maso, zelenina, ale i sýry chutnají na grilu fantasticky. Jenže, opravdu si je vychutnáte, pokud je sundáte z černého grilovacího roštu obaleného napečenými zbytky? Asi jen těžko. Podávání grilovaných pochoutek ze zašpiněného grilu může nejen pokazit jejich chuť, ale můžete tím riskovat i zdraví všech kolem. Ztuhlý tuk na roštu, pokud se opětovně zahřeje a začne odkapávat např. na rozpálené uhlí, je zdrojem karcinogenních zplodin, a ty se mohou dostat do vašich pokrmů. Proto pamatujte, že oddalování se v tomto případě nevyplácí. Úspěšné a zdravé grilování se zkrátka bez čištění neobejde.

Dokud je ještě žhavý

Ať už jste majitelem plynového, elektrického či jiného grilu, po každém použití je potřeba ho pořádně vyčistit a zbavit usazenin a připálenin. Na odstraňování se nejlépe vrhněte ještě ve chvíli, kdy je ještě teplý. Zbytky jídel půjdou z mřížky nebo z grilovacího tálu odstranit mnohem snadněji než za studena. Plynové a elektrické grily čistěte vždy odpojené od plynu a elektřiny. V případě plynového grilu spálíte zbytky jídla a tuku tak, že ho rozpálíte na vysokou teplotu a počkáte patnáct minut nebo do té doby, až přestane vycházet kouř, který produkují zbytky. Ty se přemění na popel, který už hravě odstraníte. U grilů, které mají speciální část, kam se hromadí tuk, musíte tyto části pravidelně čistit, aby nedocházelo k přepalování. Pokud špatně odstraníte nánosy tuku, může se gril samovolně vznítit a nadělat hromadu škod.

Čím vyčistit gril? Pořiďte si kartáče

Nejhorší, co můžete udělat, je vzít na zaschlou špínu na roštu drátěnku nebo dokonce nůž. Tím sice špínu většinou odstraníte, ale zpravidla s ní jde dolů i lak z vašeho zahradního společníka. Mnohem lepší je pořízení speciálních kartáčů na čištění grilů, kterých je na trhu široký výběr. Rozdíly mezi jednotlivými modely jsou v materiálu kartáče (plast, kov, dřevo) jeho délce (dlouhý, krátký) a také tvaru (široký, úzký). Před koupí se proto vždy informujte, jaký typ pomocníka je přímo pro váš gril ideální. Je dobré mít při ruce aspoň dva různé typy – širším vyčistíte větší plochy drátěných roštů najednou, zatímco užším a kratším se dostanete i do mezer roštu. U větších grilů je zas lepší pořídit si ty delší rukojeť, aby nás nepálil žár z ještě rozpáleného grilu. Plynové grily s hořáky vyžadují jiné vybavení. Odstranit z nich veškeré nečistoty, které by mohly způsobit vzplanutí, dostanete dolu pomocí speciálních špachtlí. Pokud budete čisticí kartáče či špachtle používat po každém grilování, ušetříte práci s nekonečným mytím zaneřáděného grilu.

Pomohou vám i speciální čističe

S čištěním vám pomůžou také speciální přípravky přímo na čištění grilů, které na rošt buď nastříkáte sprejem, nebo natřete přiloženým štětečkem a po chvíli působení skoro bez práce setřete vlhkou textilií. Určitě stojí za to se podívat do manuálu k vašemu grilu. Je možné, že daný výrobce přímo doporučuje konkrétní způsob čištění, nebo samotný přípravek.

Pomocí jedlé sody

Pokud se chcete vyhnout chemii, dobře vám může posloužit i mýdlová voda a kuchyňská jedlá soda. Stačí, když vše smícháte v poměru takovém, aby vznikla pasta, kterou nanesete na rošt a necháte aspoň 30 minut působit. Poté všechny nečistoty a připáleniny dostanete dolů kartáčem. Případně můžete sodu smíchat s větším množstvím vody a mřížku nechat hodinu odmočit. A nakonec omýt čistou vodou. 

Nečistotám lze předejít

Pokud byste chtěli předejít přichycování pokrmů ke grilovacímu roštu, není to nemožné. K dostání jsou nehořlavé spreje bez jakéhokoliv zápachu a chuti, které se na rošt před použitím nastříkají a přichycování kousků zabrání.