Můžete zde uspořádat piknik na dece, oběd doprovázený zpěvem ptáků nebo romantickou večeři při svíčkách s výhledem na hvězdy. Poradíme pár vychytávek, jak si zařídit další malý obývák. Přesvědčíme vás, že i z miniaturního balkonu se může stát dokonalá oáza klidu. Místo pro načerpání potřebné energie. Stačí si přečíst článek a prohlédnout si naši galerii.

Fotogalerie
25 fotografií

Sami uprostřed města 

Jde to i v rušném paneláku! Intimní prostor si snadno vytvoříte pomocí markýzy, stínicí plachty nebo slunečníku. Na zábradlí je nejjednodušší použít ratanové rohože, které se dají snadno připevnit, neuberou žádné místo a jsou zcela neprůhledné. Podobnou funkci mají také závěsné kapsáře na květiny, které ocení především milovníci zahradničení.

Bez krásných barevných květin to nikdy nebude dokonalá oáza klidu a pohody. Na výběr máte nepřeberné množství rostlin, ale také květináčů, které vám místo zkrášlí. Květináče můžete věšet na parapety či zábradlí nebo si lze pořídit speciální žebřík či schůdky. Vytvořit si tu můžete také vlastní bylinkovou zahrádku a při troše pečlivosti vypěstovat také vlastní ovocné a zeleninové plody.

Zelený balkon je navíc krásný na pohled. Pořídit si můžete například i speciální zástěny vyrobené z upraveného PVC v zajímavých dekorech. Vedle květinových vzorů můžete vybírat z designu připomínajícího cihly, dřevo nebo kámen. PVC určené do exteriérů je odolné vůči povětrnostním vlivům i UV záření. Na balkoně se také neobejdete bez osvětlení. Romantický nádech vytvoří svítící řetězy a lucerny. Vyzkoušejte dekorační světla na solární energii, jejich nabídka na trhu je nepřeberná. 

Trvanlivý nábytek 

S ohledem na velikost prostoru vybírejte také nábytek. Malý prostor bude důležité promyslet do detailů a vybírat je třeba z multifunkčních, skládacích, sklápěcích a stohovatelných kousků. Třeba sklopné židle můžete jednoduše naštosovat, pověsit na zeď, a mít tak balkonový prostor volný pro věšení prádla. U většího balkonu se nemusíte omezovat ničím. Vejdou se sem venkovní gril i pohodlná houpačka. 

Abyste se nemuseli trápit se stěhováním nábytku v případě nepříznivého počasí, vybírejte takový, který je určený k venkovnímu použití. Zcela bezúdržbový je ocelový nábytek, který se hodí k moderním stavbám i klasickým domům. 

Pro romantické duše je k dostání i v bílém provedení. Dřevěný nábytek je naprostou klasikou. Tropické dřevo je velmi odolné a vhodné k venkovnímu použití, náchylnější dřevo je možné opatřit impregnačním nátěrem. Citlivější nábytek můžete přes zimu přikrýt ochrannou plachtou. Praktická je také lavice s úložným prostorem, kam schováte před deštěm veškeré textilie. Když si vyberete lehký a mobilní nábytek v podobném stylu, jaký máte v interiéru, můžete ho snadno přemístit, když k vám dorazí velká návštěva. 

Podlaha, která nestudí 

Balkony často působí nehostinně kvůli podlahové krytině, která bývá z laciných materiálů. To můžete snadno změnit i bez stavebních úprav. Základní vlastností balkonové podlahy by měla být protiskluzovost a pak také snadná údržba. Stále se používá klasická venkovní dlažba, hřejivým dojmem působí dřevěné podlahy a oblíbený je i umělý trávník. Když zvolíte krytinu složenou z malých dílů, vyvarujete se složitého řezání materiálů na míru. Nesmrtelnou variantou je polypropylenový plast, který je zcela voděodolný a velmi snadno se udržuje. Vybrat ale můžete také venkovní koberce, které jsou na první pohled od těch klasických prakticky nerozeznatelné.