Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vstup na Mont Blanc za 15 tisíc euro? Starosta chce, aby si horolezci předplatili své pohřby

Autor: Mii - 
7. srpna 2022
18:40

Podmínky na nejvyšší evropské hoře Mont Blanc jsou v současnosti tak nebezpečné, že horolezci by za lezení měli platit zálohu. Uvedl to francouzský starosta, který navrhuje částku 15 tisíc euro (367 tisíc korun). Peníze by byly použity na eventuální záchrannou akci a případně pohřeb návštěvníků, uvádí televize BBC.

Myšlenku vyslovil Jean-Marc Peillex, který je starostou Saint-Gervais, malé obce na úpatí Mont Blanc. Kvůli nedávné vlně veder na hoře dochází k častým sesuvům kamení, situace je podle něj velmi nebezpečná a vstup Goûterovu cestu se nedoporučuje. Ta je ze dvou nejčastějších lezeckých tras na Mont Blanc. Kdo v současnosti přesto vyrazí, podniká ruskou ruletu, tvrdí.

Peillex vysvětluje, že vyslání záchranářů na horu stojí 10 tisíc euro a následný pohřeb horolezců dalších 5 tisíc euro. „Je neakceptovatelné, aby to francouzští daňoví poplatníci museli platit,“ uvedl v tiskovém prohlášení. V něm také uvádí, že místní průvodci nyní odmítají horolezce na Goûterově cestě doprovázet, opatření bude platit minimálně do poloviny srpna.

Přesto podle starosty někteří horolezci výpravy podnikají – nazývá je pseudohorolezci – a ti si podle něj doslova volají o smrt. „Chci, aby lidé pochopili, že lezení je teď velmi nebezpečné, skoro sebevražedné,“ popsal pro BBC. K poslednímu závažnému sesuvu kamení došlo ve čtvrtek, Peillex tvrdí, že kdyby byl někdo na místě, okamžitě zemře.

Záloha zatím oficiálně zavedena nebyla, ale starosta upozorňuje, že k tomu má pravomoc. Je ochotný se dokonce soudit, pokud někdo bude proti nařízení protestovat. V tuto chvíli chtěl podle svých slov chtěl jen rozvířit debatu, protože mu s turisty dochází trpělivost.

Zmínil v této souvislosti návštěvníky z Rumunska, kteří na Mont Blanc vyrazili na konci července jen v šortkách a teniskách. Musela za nimi vyrazit policejní helikoptéra a nařídit jim návrat. Skupina poslechla, ale uvedla, že příští den vyrazí znovu.

BBC vysvětluje, že za zhoršenými podmínkami na hoře je absence tuhé zimy a nedávná vlna veder. Ta způsobila, že kameny jsou nestabilní a ve zvýšené míře padají. Situaci zhoršuje i klimatická změna, kvůli které v celých Alpách tají ledovce.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi