Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tragická nehoda autobusu v Chorvatsku: Na české hranici se vyměnili řidiči, prozradil Jaroslav

Autor: tsv - 
7. srpna 2022
05:00

Poutní cesty z Polska do bosenské Medžugorje, která v sobotu v Chorvatsku skončila smrtí 12 cestujících, se měl účastnit i její organizátor Jaroslaw. V havarovaném autobuse s poutníky nebyl kvůli pohřbu své matky. Jaroslaw popsal detaily cesty, jak autobus přejížděl i přes Česko a jak se na českých hranicích měnili řidiči. Spánek jednoho z nich je považován za příčinu neštěstí. Polský prokurátor zahájil oficiální vyšetřování.

Jaroslaw měl původně vyrazit do Medžugorje spolu se členy bratrstva svatého Jozefa (polský poutní spolek, pozn. red.), ti se vydali na cestu 5. srpna z polského města Čenstochová, kvůli pohřbu matky ale musel plány na poslední chvíli změnit. K výpravě se měl později přidat až v samotném cíli, autobus ovšem na poutní místo nedorazil.

„Někteří lidé přijeli do Čenstochové sami, část skupiny jsem tam odvezl z Varšavy, ale kvůli pohřbu mé matky jsem s poutníky nejel,“ řekl Jaroslaw pro polský server Fakt. „Měl jsem se k nim připojit později, měl jsem koupenou letenku. Zaplatil jsem pro ně pojištění, ubytování v penzionu…“

„Je to pro mě velmi bolestivá záležitost. Zvlášť, když jsem právě pohřbil svou matku,“ svěřil se v sobotu novinářům. „Teď jsem se vrátil z pohřbu a jdu na policii. Je to pro mě opravdu těžké, ale Boží soudy jsou nám neznámé. Prosím o modlitby za účastníky pouti.“

Řidiči jsou profíci…

Předběžné zprávy uvádí, že nehodu pravděpodobně způsobil řidič, který usnul za jízdy, podle Jaroslawa přitom byly naplánovány pravidelné přestávky v tříhodinových intervalech. Autobus jel do Bosny přes Českou republiku, Slovensko a Maďarsko, kdy na českých hranicích se řidiči vyměnili. Cesta měla zabrat více než den, na místo měla výprava dorazit 6. srpna mezi 13. a 15. hodinou.

Jaroslaw spolupracuje s provozovatelem autobusové linky Megapol již dlouhá léta a vždy byl se společností nanejvýš spokojený. „Neměl jsem žádné námitky. Je to spolehlivá společnost,“ zdůraznil. Nad tragédií si láme hlavu i samotný ředitel podniku, s Jackiem Antonszkiewiczem hovořil chorvatský rozhlas.

„Jsem v šoku,“ uvedl Antonszkiewicz. „Řidiči nejsou žádní začátečníci a nevěřím, že mohli za jízdy usnout.“ Autobus byl podle něj před odjezdem technicky v pořádku, píše chorvatský server Jutarnji.

Video  Brnem projížděl dálkový autobus bez pneumatiky.  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Kalunka ( 7. srpna 2022 12:03 )

On ani clanok necital, vedel by ze isli do Medzugoria, nie na "dovcu" s Rizkami a chlebem. On urcite nevie, preco sa do Medzugoria chodi!

Uživatel_5567906 ( 7. srpna 2022 11:35 )

asi..

Uživatel_5567906 ( 7. srpna 2022 10:07 )

Když tam byli dva řidiči,proč se nevyměnili,když cítil,že se mu chce spát ????????????

zlobit ( 7. srpna 2022 09:54 )

Jste hoden svého jména, když se takto vyjadřujete. Ubožáku !

Zobrazit celou diskusi