Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Slovenští kamioňáci blokují už pět hraničních přechodů. Protestují za levnější naftu

Aktualizováno -
16. února 2022
10:29
Autor: ČTK - 
16. února 2022
10:11

Unie autodopravců Slovenska (UNAS) po částečné blokádě dálničního hraničního přechodu s Českou republikou Brodské/Břeclav svou protestní akci rozšíří na čtyři další přechody, a to s Maďarskem a Polskem. Unie dnes oznámila, že osobní dopravu a přejezd vozidel záchranných složek blokovat nechce. Dopravu přes hraniční přechod Brodské/Břeclav pak hodlá v pravidelných intervalech pouštět. Autodopravci chtějí docílit mimo jiné snížení daně z pohonných hmot.

UNAS a její partnerské organizace vybídly vládu zejména ke 30procentnímu snížení spotřební daně z pohonných hmot na období půl roku, dále stejný krok v případě sazeb mýtného a úlevy na silniční dani. Kabinet premiéra Eduarda Hegera požadavkům zatím nevyhověl. Úřady tvrdily, že se dopravci spojili se sympatizanty krajně pravicové strany Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko, dopravci ale politizaci svého protestu odmítli.

Kvůli protestu na hranicích s Českou republikou se už v úterý vytvořila na české straně dálnice D2 kolona kamionů. UNAS uvedla, že každé čtyři hodiny tam uvolní dopravu na půl hodiny. Osobní auta by měla tímto místem projíždět bez většího zdržení.

UNAS upřesnila, že blokádu rozšíří na tři silniční hraniční přechody Slovenska s Maďarskem a na jeden s Polskem. Připravuje také protest na dalším hraničním přechodu s Českem, a to Drietoma/Starý Hrozenkov, jakož i na jednom z dalších přechodů s Maďarskem. Jiné sdružení silničních dopravců Česmad Slovakia se k nynějším protestům nepřipojilo.

Nespokojení slovenští autodopravci blokovali hraniční přechody už před parlamentními volbami v roce 2020. Tehdejší vláda pak návrhům UNAS částečně vyhověla, a to ohledně úlev na mýtném. Nový kabinet, které vzešel z voleb, pak prosadil snížení sazeb silniční daně na autobusy, těžká nákladní vozidla, kamiony i návěsy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi