Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mladá lyžařka se vážně zranila v Javorníkách: Musel pro ni letět vrtulník

Autor: ČTK, VaB - 
16. února 2022
09:36

Velmi nepříjemně skončilo lyžování pro dívku (16) v zimním středisku Kohútka v Javorníkách. Spadla a přivodila si zranění obličeje a hlavy. Do nemocnice ji musel transportovat vrtulník. 

V zimním středisku Kohútka v Javorníkách v bezprostřední blízkosti česko-slovenské hranice se v pondělí odpoledne těžce zranila šestnáctiletá lyžařka ze Slovenska. Horští záchranáři na místo povolali vrtulník, který ji se zraněním hlavy transportoval do nemocnice v Žilině.

Oznámení o zraněné lyžařce přijali horští záchranáři od obsluhy areálu po 15:00. „Na místě jsme zjistili, že dívka si pádem způsobila závažné poranění hlavy a obličeje. Měla bezpečnostní přilbu, ale lyžařské brýle jí nárazem praskly. Trpěla výpadky paměti, špatně komunikovala a popisovala velké bolesti hlavy a za krkem,“ uvedl zasahující člen Horské služby Beskydy Antonín Paločko.

Protože byla dívka na lyžařském školním výcviku ze sousedního státu, požádali záchranáři o pomoc slovenskou leteckou záchrannou službu. „Zatím jsme dívku ošetřili, nasadili jí krční límec a zafixovali do vakuové matrace. Když dorazil vrtulník z Trenčína, dosedl kousek od nás, a jejich lékař si pacientku hned převzal,“ doplnil Paločko. Posádka zraněnou dívku transportovala do nemocnice v Žilině. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání