Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

V Alpách se utrhla skála: Lavina štěrku zavalila silnice, evakuovanou vesnici těsně minula

Aktualizováno -
16. června 2023
10:29
Autor: ČTK - 
16. června 2023
09:36

Mohutný proud kamení a štěrku jen těsně minul švýcarskou horskou vesnici Brienz. V noci na dnešek se nad ní uvolnila velká část skalní masy, uvedla ráno na twitteru středisková obec Albula v kantonu Graubünden. Zhruba 80 obyvatel Brienze nebylo v nebezpečí, protože vesnice byla preventivně evakuována už v květnu.

Podle mluvčího obce Christiana Gartmanna se v noci u Brienze nahromadila až 12metrová vrstva štěrku. Zcela zasypána byla místní silnice. „V tuto chvíli předpokládáme, že to bohužel ještě nebylo všechno,“ řekl Gartmann agentuře Keystone-SDA.

Kolem Albuly byl vyhlášen nejvyšší stupeň nebezpečí. Uzavřeny byly dvě silnice a jedna železniční trať.

Podle expertů je hora nad Brienzem v pohybu už několik tisíc let. Sesouvání se urychlilo v posledních dvaceti letech.

Zkrácená etapa Kolem Švýcarska

Po kamenné lavině a uzavření několika silnic museli pořadatelé závodu Kolem Švýcarska změnit dnešní šestou etapu, původně nejdelší letošního ročníku. Start z obce La Punt přeložili do Churu a peloton, v němž je i český cyklista Pavel Bittner, absolvuje trasu o 66 kilometrů kratší z původních 215 kilometrů. Závod je jednou z tradičních generálek na Tour de France.

„V noci byl vyhlášen nejvyšší stupeň nebezpečí. Trasu přes průsmyk Albula nejde projet. Šestá etapa proto bude mít start místo v La Puntu v Churu,“ oznámili dnes ráno pořadatelé.

Video  7 nejkrásnějších silnic v Evropě pro milovníky divokého řízení i nádherné přírody  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi