Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Srážka vlaku s kamionem v Olomouci: Včasná reakce zachránila desítky životů!

Aktualizováno -
18. října 2023
14:04
Autor: pma, ČTK - 
18. října 2023
10:41

V úterý došlo v olomoucké části Bělidle k vážné dopravní nehodě. Na přejezdu se srazil osobní vůz s kamionem, který začal následně hořet. Plameny se rychle rozšířily i na vlak. Generální ředitel Českých drah Michal Krapinec na sociálních sítích poděkoval strojvedoucímu a vlakvedoucímu za jejich zásah. Nebýt jich, mohlo dojít k velké tragédii.

Kamion se s vlakem na přejezdu zabezpečeném světelnou signalizací bez závor v Olomouci-Bělidlech srazil v úterý po 08:00. V důsledku kolize došlo k protržení palivové nádrže na vlakové soupravě a následnému požáru. Ten zachvátil jak kamion, tak i vlak. Plameny pohltily také osobní auto jedoucí v protisměru. Na místě s plameny bojovalo osm jednotek hasičů, kterým se nakonec podařilo hořící vozidla uhasit.

Zranilo se pět osob

Podle hasičů cestovaly vlakem zhruba tři desítky lidí. Ve chvíli, kdy přijeli hasiči na místo, byli lidé z vlaku již evakuováni. „Chtěl bych vyjádřit obrovský dík našemu vlakvedoucímu a strojvedoucímu, kteří díky své pohotovosti evakuovali cestující z hořícího vlaku, který vzplanul po střetu s kamionem na přejezdu v Olomouci. Díky jejich rychlé reakci nedošlo k tragédii. Jsem nesmírně pyšný, že máme takové kolegy v našem týmu,“ poděkoval na sociální síti X (dříve Twitter) generální ředitel Český Drah Michal Krapinec. 

Havárie si vyžádala pět zraněných osob. Čtyři z nich skončili v nemocnici. Podle mluvčí krajské záchranné služby Lucie Mikiskové se dva lidé nadýchali zplodin hoření, jedna cestující utrpěla pohmoždění krční páteře a řidič kamionu utrpěl úraz hlavy s otřesem mozku. Všichni zranění byli ve středu podle mluvčího Fakultní nemocnice Olomouc Adama Fritschera již propuštěni. 

Řidič polského kamionu byl zadržen. Nehodou se zabývají i kriminalisté, kteří zahájili úkony trestního řízení pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. „Z dosavadního prověřování vyplývá, že řidič kamionu cizí poznávací značky, převážející kovové součástky k nábytku, přijel k železničnímu přejezdu zřejmě ve směru od olomoucké místní části Hodolany. Přesnou příčinu dopravní nehody kriminalisté zjišťují,“ sdělila policejní mluvčí Petra Vaňharová.

„Okolnosti nehody budou předmětem vyšetřování, to může trvat v řádu měsíců,“ řekl ČTK mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Video  Vážná nehoda kamionu a osobního vlaku v Olomouci  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Provoz byl obnoven

Během úterní srážky vznikla podle Drápala škoda ve výši 36 milionů korun. „Kromě škody kolem 26 milionů na vlakové soupravě a kamionu, které pohltil po nárazu požár, vznikla další škoda na zničené infrastruktuře železniční a tramvajové trati, a to deset milionů,“ řekl ve středu mluvčí. 

Provoz byl obnoven po 28 hodinách. První vlakový spoj jedoucí z Olomouce do Hrubé Vody vyjel po 12:30 ze stanice Olomouc-hlavní nádraží. Při nehodě na přejezdu a požáru kamionu a vlaku byly poškozeny i tramvajové koleje a trolejové vedení. Oprava zabere několik týdnů. Po to dobu nepojedou do této části města tramvaje. Přepravu cestujících zajistí autobusy. 

Naďa Fraňková ( 18. října 2023 12:56 )

kdo se s kým srazil? Na začátku píší,že osobák s kamionem,později o vlaku

MarekBadatel ( 18. října 2023 11:13 )

Nj zase Polák. Oni prostě nejsou asi zvyklí zastavovat u přejezdů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání