Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nahatého mořeplavce po 14 hodinách zachránila výletní loď: V noci ho hřála moč!

Autor: hpe - 
16. října 2023
20:10

Tom Robinson zažil nejdelších 14 hodin svého života. Při plavbě Pacifikem musel čelit život ohrožující situaci. Jeho loď Maiwar, na které jednoho zdánlivě poklidného dne zcela nahý vesloval, se ve střetu s vysokou vlnou převrhla. Australan pak strávil na volném moři bezesnou noc a čekal na záchranu, kterou se nakonec stala výletní loď.  

Mladík se rozhodl, že se svou lodí prozkoumá Pacifik. Vše šlo podle plánu, a když se Tom vypravil ze své poslední destinace, neočekával nic dramatického. Sice si prý byl vědom toho, že povětrnostní podmínky na moři jsou nejhorší za poledních pět let, ale to mu v cestě nezabránilo. Během plavby se jeho loď Maiwar převrhla. Smetla ji vysoká vlna a spolu s ní i víceméně nahatého Toma. 

„Když vlna zasáhla loď, neměl jsem na sobě žádné oblečení – obvykle totiž vesluji nahý, protože mne oblečení nedře. Takže jsem nahý seděl v kabině, když najednou zničehonic jsem se ocitl vzhůru nohama,“ popisuje pro The Mirror Tom.

Tom se snažil vyslat SOS signál, ale jedno ze dvou zařízení již nefungovalo. Blížila se noc a Tom se k lodi přivázal. Údajně vynaložil velkou námahu, aby ho přes noc vlny nesvrhly do neklidného moře.

Nejhorší prý byla zima, která ho v noci zasáhla. Tom se stále snažil mít pozitivní myšlenky a nepřipouštět si, že by na moři mohl zemřít. Nad vodou ho prý držela  teplá moč, která ho čas od času dokázala alespoň trochu zahřát.

„Nejlepším lékem na fyzický diskomfort je silná mysl, a pokud je jedna věc, kterou mi ta zpropadená vlna nemohla vzít, tak to byly moje myšlenky a pozitivní přístup k situaci. Moje myšlenky byly hřejivé a představoval jsem si, jak si na loďce dělám ohýnek, někdy jsem si také vychutnával teplo vlastní moči,“ barvitě líčí Tom na svém blogu

Volání o pomoc z druhého zařízení naštěstí mezitím zachytil francouzský námořnický pilot, který posléze Robinsona lokalizoval. Vzápětí informoval autority. Na záchranou misi se pak vydala výletní loď, která musela vybočit ze své původní trasy o 200 kilometrů. Na palubě bylo v tu chvíli 2 000 pasažérů. Šlo o okružní jízdu s cílem v novozélandském městě Auckland. 

Jakmile se po strastiplné noci na obzoru objevila silueta výletní lodi, všechny zbývající pochyby o Tomově záchraně se definitivně rozplynuly. Tom byl v poměrně dobrém zdravotním stavu. Trpěl pouze dehydratací. Všem byl vděčný za svou záchranu a cítil se provinile. 

Trosečník poté odletěl domů do Brisbane. Zde se znovu setkal se svou rodinou. Na svém blogu pak informoval o své touze svůj původní plán trasy dokončit.

Video  Mladý muž (25) strávil dva dny uprostřed oceánu.  - Twitter
Video se připravuje ...

Jindřiška Neumannová ( 17. října 2023 08:17 )

DEEP HOUSE MAFIA ( 17. října 2023 07:15 )

Úchyl doufám že ho zachránila výletní loď plná Gayů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání