Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Ruská výletní lodi, jdi do pr...! Ruští turisté zakotvili v Gruzii, místní je vypískali

Autor: mav, swp - 
28. července 2023
21:38

Obří výletní loď měla na pár dní vysadit své ruské osazenstvo v gruzínském přístavu Batumi. „Vylodění“ ovšem přišel čelit početný dav místních, kteří nezapomínají, že jim Rusko okupuje části území. Kapitánovi nezbylo, než i s korábem „jít na chuj“.

Astoria Grande má základnu v Soči a plaví se různými trasami Černým mořem. Na některých itinerářích je i Gruzie, totiž přístav Batumi. Obří plavidlo s 800 pasažéry, hlavně Rusy, tam tentokrát připlulo ve středu večer. Avšak se zlou se potázalo. 

„Příjezd lodi ze Soči do batumiského přístavu vyvolal akci a rozhořčení občanů,“ informoval místní web Netgazeti. „Akce byla ve čtvrtek oznámena v Batumi a občané se shromáždili u mola ve 20:00.“

Dav vybavený transparenty i audio technikou zpíval gruzínskou hymnu i ukrajinské písně, skandoval například, že „Abcházie je Gruzie“ - Rusko totiž od roku 2008 okupuje Abcházii a rovněž Jižní Osetii se zdůvodněním, že jde o ochranu národnostních menšin. A také mocně zněla hláška „Ruskij korabl, idi na chuj!“ (Ruský korábe, jdi do …), která loni proslavila ukrajinské obránce Zmijího ostrova čelící ruské invazi.

Neméně hrdé byly i projevy některých ruských turistů. „Rusko není okupant! „Jsme stále v Sovětském svazu!“ vyjadřovali se někteří. Kdosi dokonce škodolibě uvedl, že v Abcházii byl - což by znamenalo porušení gruzínského zákona.

Po hodině protestů to posádka lodi vzdala a Astoria Grande odplula o dva dny dříve, než plánovala. Souběžně protestovali Gruzinci i v hlavním městě Tbilisi, vyjadřovali obavy z rusifikace země. Současná vláda totiž činí jisté vstřícné kroky vůči Rusku, například zrušila zákaz přistávání ruských letadel.

Skoro dvousetmetrovou loď si nechali postavit Němci ve Finsku, vyplula roku 1996 pod jménem Aida. Od té doby prošla třemi renovacemi, naposledy roku 2021 - když ji začala provozovat ruská firma Aquilon Shipping. V současnosti nabízí trasy ze Soči Černým mořem k některým tureckým přístavům, tu a tam si plavbu protáhne až na dva týdny a dopluje do egyptské Alexandrie a izraelského Ašdodu.

Turistům slouží devět palub, na nichž najdou spoustu restaurací a barů, divadlo Grande, casino, duty free obchody, knihovnu, posilovny, bazény a četné další služby a vymoženosti. Kajut má 593, maximálně pobere 1328 pasažérů.

Nejlevnější kajuta bez oken na nejkratší trase vyjde na zhruba 7 tisíc korun na osobu, luxus apartmánu na ty nejdelší až ke 150 tisícům Kč. Komu to přijde moc, nabízí firma rovnou i splátky.

Video  Rvačka mezi poslanci kvůli „ruskému zákonu". V Gruzii se strhly i protesty před parlamentem.  - Reuters
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi