Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

V plážových barech Oděsy to žije. Lidé chtějí uniknout od válečných hrůz, zákaz koupání neřeší

Aktualizováno -
25. července 2023
11:57
Autor: The Guardian, mav, swp - 
25. července 2023
05:00

Napřed námořní miny, teď nebezpečné splašky, které přinesl Dněpr po poničení Kachovské přehrady. V moři v Oděse platí zákaz koupání. I tak tam je na plážích docela rušno. Někdo zákaz ignoruje, někdo se jde odreagovat do barů, píše deník The Guardian.

Západ slunce v Arkadiji - oblasti plážových klubů a barů na předměstí Oděsy. Čtyři kamarádky v bikinách se chichotají při sušení, před chvílí vylezly z Černého moře. V nedalekém Prosecco Baru dva starší muži popíjeli šumivé víno z plastových fléten, v nočním klubu Ibiza na pobřeží vyluzuje DJ rytmy house. Na okamžik je možné si představit, že je to jen začátek běžné letní noci v letovisku, kam obvykle přijíždějí statisíce návštěvníků ročně a kde se dříve pařívalo až do snídaně.

Ale o hodinu později se bary zavírají, obyvatelé dostávají pokyn se uchýlit do krytů. Jako už několik nocí v řadě. Rusové v těchto dnech Oděsu nemilosrdně zasypávají raketami a drony; míří mj. na obilná sila, hovoří o odplatě za poničení Kerčského mostu na Krym.

Užít si, nebo čekat na lepší časy?

„Jsou tu dva typy lidí,“ řekla Guardianu Olha Rohožnykovová, čtyřiatřicetiletá učitelka angličtiny, která se ve čtvrtek večer vydala do dusného letního vzduchu na „každodenní procházku za duševním zdravím“ kolem barů a pláží v Arkadiji . „Jedni se snaží ušetřit každý halíř, až přijdou lepší dny. Druzí chtějí všechno utratit a bavit se, protože to možná jsou jejich poslední dny.“

Ona sama teď touží jen po klidu: „Tři noci jsem nespala, cítím se jako zombie. Jen jsem seděla, držela kočky a doufala, že to tady něco netrefí. Doufám, že další noc bude klidná, ale hádám, že náš šílený soused to vidí jinak.“

Arkadija s podniky jako Ibiza Bar, Hawaii Aquapark a Santorini Cafe vždy nabízela návštěvníkům jistou formu úniku. Válka dodala této touze naléhavější ráz. „Těžko to nazvat turistickou sezónou, jde spíše o vnitřně vysídlené osoby nebo lidi, kteří se sem přijíždějí nadýchat mořského vzduchu a alespoň trochu změnit prostředí,“ popisuje starosta Oděsy Gennadij Truchanov.

Loňskou sezónu odepsali kvůli minám - Ukrajinci opevnili Oděsu proti ruskému obojživelnému výsadku. Letos na několika plážích roztáhli proti minám sítě, aby bylo možné se koupat. Jenže červnové zničení přehrady Kachovka vyplavilo po řece Dněpr a do Černého moře nejrůznější odpad včetně mršin zvířat a odpadních vod.

„Naši odborníci nám říkají, že je moře stále příliš špinavé na koupání,“ vysvětluje Truchanov. Připustil však, že policie porušování zákazů zrovna nevynucuje. Nebylo by zrovna fér zatýkat lidi, kteří zoufale touží po malé dávce radosti ze života.

Sedmadvacetiletý Volodymyr popíjí sekt na venkovní terase se svou přítelkyní Olenou. Zajeli sem z vesnice nedaleko Chersonu, která je podle jeho slov neustále ostřelována. „Přijeli jsme na týden, abychom viděli moře, odpočinuli si a společně se opili,“ vysvětlil jednoduchý cestovní plán.

Nevybrali si zrovna nejlepší čas. Každý večer otřásají městem výbuchy, ve čtvrtek odpoledne k tomu přišla apokalyptická bouře s kroupami, která na chvíli udělala z ulic kanály. Ale přece večer zase vysvitlo slunce a lidé vyrazili si ho trochu užít.

Před impozantní budovou opery z 19. století se sešla partička fanoušků japonského popu. Tým tanečnic nacvičuje obtížnou choreografii, další je u toho natáčejí - a hlídají na sociální síti Telegram, zda není potřeba skutečně poslechnout poplašné sirény a utéct do krytu.

„Snažíme se v tanci pokračovat, abychom si udrželi dobrou náladu, přes to všechno, co se děje,“ popsala Uljana (17). Scéna japonského a korejského popu (J-Pop, K-Pop) je v Oděse silná, trénink je zapotřebí, aby se udrželi ve hře.

Na druhou stranu náměstí zatím přijíždí turistický autobusík, má za sebou poslední jízdu dne. Průvodkyně Antonina se svěřuje, že je po nocích plných ostřelování vyčerpaná. Turisty provádí prý od roku 1971. I za Brežněva prý ve městě bývalo víc zahraničních turistů než v těchto dnech. „Na mé exkurzi bývalo mnohem víc srandy. Ale jak můžete žertovat, když kolem umírají lidé?“ uzavírá pro Guardian.

Video  Ukrajinistka o postupu Ukrajinců: Proč útočí na Krymský most? A v čem je problém protiofenzivy  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa