Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Smůla pro milovníky výletních lodí: Amsterodam zakázal velkým parníkům vplouvat do města

Autor: ČTK - 
21. července 2023
09:11

Amsterodamská radnice zakázala velkým výletním lodím vplout do centra města, jelikož se snaží omezit počet návštěvníků a znečištění životního prostředí. Informoval o tom server BBC News s odkazem na politiky, podle nichž tato plavidla nejsou v souladu s udržitelnými ambicemi nizozemské metropole.

Rozhodnutí znamená, že centrální terminál pro výletní lodě na řece IJ poblíž hlavního amsterodamského vlakového nádraží bude uzavřen.

Jedná se o poslední z řady opatření, jejichž cílem je omezit masovou turistiku ve městě. Radnice již dříve zakázala kouření marihuany ve čtvrti červených luceren. V březnu zase spustila internetovou kampaň, v níž vyzývala mladé Brity, kteří zvažují uspořádat v Amsterodamu rozlučku se svobodou, aby se do města raději nevydávali. Amsterodam se stal obětí své vlastní popularity, ročně ho navštíví až 20 milionů návštěvníků, z nichž některé přiláká pověst města večírků.

Výletní lodě se v posledních letech staly symbolem nadměrného turismu, poznamenala BBC, podle které byl návrh na jejich přesun z centra schválen velkou většinou hlasů.

„Znečišťující výletní lodě nejsou v souladu s udržitelnými ambicemi našeho města,“ uvedla levicově liberální strana Demokraté 66 (D66), která město řídí spolu se Stranou práce (PvdA) a Zelenou levicí, v prohlášení, z něhož citovala tisková agentura AFP. Průjezd výletních lodí také není slučitelný s plány na výstavbu nového mostu mezi historickou jižní částí města a čtvrtí Noord, která je středem zájmu nedávných developerských projektů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi