Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Dohra nepokojů ve Francii: Došlo ke střídání na místech ministrů školství a zdravotnictví

Autor: ČTK - 
20. července 2023
21:23

Francie má nového ministra školství, kterým je Gabriel Attal, a nového ministra zdravotnictví, jímž se stal bývalý šéf kanceláře premiérky Élisabeth Borneové Aurélien Rousseau. Uvedla to dnes agentura AFP. Francouzi kromě toho stále čekají na projev prezidenta Emmanuela Macrona, který uzavře svůj stodenní plán na obnovení stability v zemi po bouřlivých protestech proti důchodové reformě. Prezident by měl promluvit do neděle.

Dnes oznámené změny ve vládě označil Macron za technické. AFP je označila za „relativně omezené“. Francouzská vláda se všemi ministry a náměstky čítá 41 členů. Zdroje z okolí Elysejského paláce uvádějí, že noví ministři posty získali buď díky svým lepším kvalifikacím, případně díky schopnostem rychleji a účinněji provádět reformy.

Pomyslná mračna se stahovala i nad samotnou Borneovou. Francouzská média ale už v pondělí informovala, že premiérka si svou funkci udrží. Novým šéfem její kanceláře po Rousseauovi bude odborník na pracovní právo Jean-Denis Combrexelle.

Ve Francii letos vyšly do ulic statisíce lidí kvůli důchodové reformě, jež posunula věk pro odchod do penze z 62 na 64 let. Nevoli veřejnosti pak způsobilo i schválení reformy vládním dekretem místo schválení v dolní komoře parlamentu. Prudké emoce v posledních týdnech vzbudila smrt sedmnáctiletého řidiče severoafrického původu při dopravní kontrole. Demonstranti si stěžovali na údajné policejní násilí, zapalovali auta a útočili na budovy státní správy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi