Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Útok nožem ve školce: Mezi 6 oběťmi děti, rodiče i učitelka, čínská policie zadržela muže (25)

Aktualizováno -
10. července 2023
10:01
Autor: ČTK - 
10. července 2023
07:08

Šest životů a jednoho zraněného si dnes vyžádal útok nožem ve školce v provincii Kuang-tung na jihovýchodě Číny. S odvoláním na policii to napsal server BBC News. Policie zadržela 25letého muže. Motiv činu vyšetřuje, bližší podrobnosti útoku v okrese Lian-ťiang zatím nejsou známy.

Agentura AFP uvedla, že mezi oběťmi útoku, který se odehrál kolem 7:40 místního času (1:40 SELČ), byli tři děti, dva rodiče a jedna učitelka.

Podezřelý s příjmením Wu je z Lian-ťiangu a byl zadržen, uvedla policie.

Násilné trestné činy nejsou v Číně časté kvůli přísným zákonům o držení zbraní a bezpečnostním opatřením, napsala agentura Reuters. Případy pobodání v předškolních zařízeních však v několika posledních letech zvýšily obavy o bezpečnost na školách.

Dnešní zprávy dnes spustily emotivní debatu na sociální síti Weibo, kde se útok stal hlavním diskutovaným tématem. Někteří přispěvatelé žádali pro útočníka trest smrti.

„Je hrozné udělat toto dětem, které jsou úplně bezmocné. Kolik rodin to zničí... Podporuji trest smrti,“ uvedl jeden z uživatelů sítě podle Reuters, zatímco další zpochybnil účinnost bezpečnostních opatření na školách. „Proč se takové případy stále stávají?“ ptal se.

Loni v srpnu byli zabiti tři lidé a šest jich bylo zraněno při útoku nožem ve školce v jihočínské provincii Ťiang-si. V roce 2021 muž zabil dvě děti a dalších 16 zranil ve školce v jihozápadní provincii Kuang-si, připomněla agentura Reuters.

Útoky na děti rovněž obrátily pozornost na téma duševního zdraví, psychicky nemocní čelí totiž v Číně kulturním stigmatům.

V roce 2017 odpálil 22letý muž trpící neurologickou poruchou výbušninu před školkou v provincii Ťiang-su, a zabil tak sebe a několik dalších lidí. Muž trpěl neurologickou poruchou.

Odborníci na duševní zdraví poukazují na pandemii covidu-19 jako na významný faktor, který stojí za nárůstem psychických problémů.

Video  Expertka o vztazích Putina s čínskými komunisty: Co dál čekat od Číny a Ruska?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

kralovna-vsech-mori ( 10. července 2023 17:19 )

Ten se bude houpat.

viho ( 10. července 2023 08:19 )

Takovéto náhlé výbuchy násilí jsou běžnou součástí společnosti v pevninské Číně. Lidé v totalitním státě, řízeném Čínskou komunistickou stranou, nemají žádnou možnost ovlivňovat veřejné záležitosti, a tak v násilí často vidí jedinou možnost, jak na svůj problém upozornit, aby se jím někdo odpovědný zabýval. Vzhledem k tomu, že tato zpráva obletěla svět, bude jistě místní výbor komunistické strany zkritizován "shora" za "narušení harmonie ve společnosti" a dostane nařízeno problém nějak řešit. Tak funguje pevninská Čína...

Zobrazit celou diskusi