Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nebezpečí na Jadranu: U břehů Chorvatska chytili jedovatou rybu, množí se stále víc

Autor: ČTK, BLK - 
17. srpna 2023
19:51

V Jaderském moři se množí jedovatá tropická ryba zvaná perutýn. Informovaly o tom chorvatské úřady, podle nichž byl jeden exemplář tohoto invazivního druhu vyloven tento týden u ostrova Korčula.

Perutýn žoldnéř (Pterois miles) je ryba nápadná svými jedovatými ostny, která původně obývala vody Indického a Tichého oceánu. S globálním oteplováním jich však v posledních letech rychle přibývá také ve Středomoří, kde se živí původními druhy ryb.

„Poprvé byl tento druh ryby v Jaderském moři pozorován v roce 2019 a nejseverněji byl nalezen u (ostrova) Vis v roce 2021,“ uvedl na facebooku chorvatský ústav pro oceánografii a rybářství.

„Vzhledem k dynamice šíření a trendům šíření teplomilných druhů souvisejících s oteplováním moře se očekává, že se budou objevovat stále častěji,“ varuje institut.

Bodnutí perutýna není pro člověka obvykle smrtelné, avšak prudce bolestivé. Chorvatský institut v takovém případě doporučuje vyhledat lékaře. Uvedl také, že s rybou žijící na mořských útesech se mohou nejčastěji setkat potápěči a rybáři, kteří by s ní ovšem měli zacházet nadmíru obezřetně. Maso perutýnů je pokládáno za lahůdku.

Blesk kalkulačka – chystáte se na dovolenou?

Video  Na co si dát pozor během dovolené v Chorvatsku?  - Videohub
Video se připravuje ...

 

arbitr ( 18. srpna 2023 07:29 )

Perutýni se přemnožují, naopak ubývá predátorů, kteří je loví.
Větší nebezpečí než plovoucí a viditelný perutýn znamenají na př. příbuzné ropušnice, které jsou v Jadranu doma "od jakživa". Perutýn plave, je barevný, ropušnice se maskuje a polehává u dna či na vyvýšeninách...
Pokud šnorchlujete v Rudém moři, u korálů můžete během hodiny vidět perutýnů desítky - nevšímají si Vás, pokud si Vy nevšímáte jich.

krapotkin ( 17. srpna 2023 20:25 )

Perutýna už nebavilo plavat ve vekým oceánu a chtěl se třeba podívat do zahraničí. Je to ilegální imigrant bet pasu a bez víza. Jeproto nutné ho vrátit do země původu a ne ho zavraždit. Nebo to má být návod jak zacházet se všemi imigranty ?

Zobrazit celou diskusi