Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

U Liberce se srazil plně obsazený vlak s nákladním autem vezoucím bagr: Zranilo se 21 lidí

Aktualizováno -
21. června 2023
18:54
Autor: ČTK, VaB, jel - 
21. června 2023
15:15

Na železničním přejezdu ve Stráži nad Nisou u Liberce se ve středu srazil osobní vlak s přívěsem nákladního auta, na kterém byl bagr. Ve vlaku cestovalo 65 lidí, z toho 21 utrpělo zranění. U devíti z nich je středně těžké. Nepotvrdily se původní informace o těžce raněných. Liberecká nemocnice kvůli většímu počtu zraněných vyhlásila traumaplán nejnižšího stupně. Na vlaku a trati vznikla škoda přes milion korun. Vyplývá to z informací od mluvčích záchranářských složek a správy železnic.

Nehoda se stala kolem 13:50 na železniční trati, která vede z Liberce na Frýdlant. České dráhy na svém webu uvedly, že v omezeném rozsahu zavedly náhradní kyvadlovou autobusovou dopravu.

Vlak se střetl s nákladním autem na přejezdu, který je bez závor a kde je zvuková a světelná signalizace. „Kriminální policie v této souvislosti už zahájila úkony trestního řízení pro důvodné podezření ze spáchání přečinu obecného ohrožení z nedbalosti,“ uvedla regionální mluvčí policie Ivana Baláková.

Vlak se střetl s nákladním autem na přejezdu, který je bez závor a kde je zvuková a světelná signalizace. „Nyní zjišťujeme, jak se mohlo stát, že osobní vlak, jedoucí ve směru z Frýdlantu na Liberec, najel na přejezdu do přívěsu projíždějícího nákladního vozidla. V této souvislosti nás bude zajímat, zda bylo signalizační zařízení přejezdu v inkriminované době v činnosti. Osobní vlak byl plně obsazený,“ uvedla regionální mluvčí policie Ivana Baláková. Jedna z cestujících ČTK řekla, že strojvedoucí stihl těsně před srážkou z kabiny utéct.

Ve vlaku cestovalo 65 lidí, z toho 19 bylo žáků 4. třídy jedné základní školy. „Dvě z dětí převezli zdravotníci sanitou do nemocnice, měly by utrpět snad jen lehčí poranění,“ dodala Baláková.

Zraněných bylo podle krajského mluvčího záchranné služby Michaela Georgieva 21. „Z toho devět osob utrpělo středně těžké poranění. Všichni byli při vědomí a s našimi posádkami komunikovali. Všechny zraněné jsme převezli do liberecké nemocnice,“ dodal Georgiev.

Nemocnice kvůli většímu počtu zraněných vyhlásila první ze tří stupňů traumaplánu. „Vše zvládáme v rámci našich kapacit,“ řekl mluvčí nemocnice Václav Řičář.

Na místě nehody zasahovali i hasiči. „Po příjezdu na místo události hasiči zajistili místo dopravní nehody a provedli protipožární opatření. Nezraněné osoby byly převezeny evakuačními autobusy do Liberce,“ uvedli na twitteru.

Okolnosti nehody vyšetřuje kromě policie také Drážní inspekce a Správa železnic. Podle mluvčí správy železnic Nely Friebové zůstaly na vlaku škody za milion korun, na dalších 200.000 korun odhadli škody na trati. „Jde ale o předběžné odhady, které se mohou měnit,“ upozornila. Provoz na trati by mohl být obnoven pod skončení vyšetřování a odtažení vlaku zřejmě ve večerních hodinách.

Video  Nehoda vlaku a nákladního auta u Liberce  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Zdendis ( 21. června 2023 19:45 )

Asi tak, český stát je nepoučitelný, musí investovat na všechny přejezdy automatické závory. Místo závory cca 1 milion Kč, stát zaplatí za chybu řidiče sta miliony...

krapotkin ( 21. června 2023 16:50 )

Zakažte už konečně vlaky. Jízdné je předražené, smrdí to (i když jsou jejich komíny v Ledvicích) a každou chvíli se s někým srazí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání