Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Záchranář popsal zdrcující záchranu mladého sebevraha: Omlouval se i za to, že se mu chce zvracet

ilustrační foto
ilustrační foto  (Autor: Blesk - David Malík)
Autor: hpe - 
17. října 2023
19:09

Mladý chlapec chtěl ukončit svůj život skokem ze skály. Neviděl jiného východiska než sebevraždy. Při příjezdu zdravotníků si sypal popel na hlavu a přijal za svůj čin plnou zodpovědnost. Omlouval se i za to, že se mu chce zvracet. Přítomný záchranář Marek Dvořák popisuje svou zkušenost s utrápeným mladíkem v den záchrany života.

V pondělí na svém facebookovém profilu zveřejnil český záchranář Marek Dvořák srdcervoucí příběh. Byl přivolán k zraněnému mladíkovi, který si v životní tísni rozhodl vzít dobrovolně život. Skočil ze skály a naštěstí přežil. Na místě ho našli ve zbídačeném stavu zraněného, mokrého a špinavého. Přes všechny bolesti své zachránce pozdravil.

Třesoucí se zimou se pak zdravotníkům omlouval za zbytečný výjezd. Údajně se omlouval i za to, že se mu chce zvracet. Jakmile ho přítomní záchranáři ošetřili a zahřáli, přenesli ho do bezpečí vrtulníku. Helikoptérou byl transportován do nemocnice, kde jej nadále personál empaticky konejšil a snažil se postarat nejen o jeho fyzické zdraví, ale i o to psychické.

Jeden ze záchranářů se snažil chlapci dodat kuráž: „Hele, udělal jsi blbost, ale tímhle nic nekončí, vzchopíš se, dostaneš se z toho, život půjde dál a budeš dobrej. Udělej za tím čáru. Neboj se.“

Marek s nadšením pozoroval, jak se personál zdejší nemocnice k mladíkovi s úctou a pochopením chová.  Na závěr zdravotník poděkoval všem, kteří si kupují jeho knihu, a také těm, kteří se zajímají o své okolí a nejsou lhostejní vůči utrpení druhých.

Pokud máte psychické potíže či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince bezpečí: 116 111 nebo v Centru krizové intervence: 284 016 666. Služby jsou poskytovány nonstop a zdarma.

Video  Zásah záchranářů v nepřístupném terénu byl náročný.  - ZZS Zlínského kraje
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání