Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Před rokem při střelbě v Bratislavě zemřeli Juraj a Matúš: Drsná slova českých politiků!

Autor: rc - 
12. října 2023
17:45

Uplynulo již rok od momentu, který otřásl celým Slovenskem. Na Zámecké ulici před LGBT+ klubem Tepláreň vyhasly 12. října 2022 dva životy. Teprve devatenáctiletý útočník tam zastřelil Juraje (†27) a Matúše (†23). Jednu dívku zranil. Po činu spáchal sebevraždu. Na sociálních sítích sdílel před vraždou manifest, v němž uvedl svůj motiv, opakovaně psal o „boji za bílou rasu“. Majitel podniku, před kterým k otřesným činům došlo, uvedl, že bar už nebude pokračovat.

Před rokem, ve středu 12. října 2022 po 19. hodině, zazněly na Zámecké ulici v Bratislavě výstřely. Teprve devatenáctiletý střelec tam zastřelil dva muže – Juraje (†27) a Matúše (†23) a zranil jednu ženu, kterou následně záchranáři převezli do nemocnice. Juraj s Matúšem seděli spolu se ženou před podnikem, když k útoku došlo. Policisté po střelci začali pátrat. Do pátrání byli zapojeni psovodi a vrtulník. Následující den jej našli mrtvého. Spáchal sebevraždu.

Prokurátor Daniel Lipšic uvedl, že pravděpodobným motivem činu byla nenávist k osobám jiné rasy či sexuální orientace. Soustrast pozůstalým tehdy vyjádřila prezidentka Zuzana Čaputová i další slovenští i čeští politici.  

Útočník střílel před barem Tepláreň. „Střelba byla vědomý útok na LGBT+ lidi a bezpečnost Slovenska,“ uvedl majitel podniku Roman Samotný.  

Rok od tragické střelby

„Už zítra uplyne rok od doby, kdy byli před podnikem Tepláreň úkladně zavražděni dva mladí lidé – Juraj a Matúš,“ uvedla ve středu na sociální síti Iniciatíva Inakosť s tím, aby lidé přišli na den výročí před bar Tepláreň. „Smutné výročí,“ reagovala v komentářích jedna z uživatelek.

„Přesně před rokem zemřeli v Bratislavě Juraj a Matúš. Pachatel byl hnán nenávistí. Jejich památku nejlépe uctíme, když narovnáme komunitě LGBT+ práva a respekt bude vítězit nad předsudky. Nikdo v naší společnosti nemá žít ve strachu, nikdo se nesmí bát ukázat, koho miluje,“ uvedla na facebooku předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

„Juraj a Matúš. Zavražděni přesně před rokem rukou extremisty plného nenávisti. Důvod? Sexuální orientace,“ uvedla poslankyně Klára Kocmanová (Piráti) na sociální síti. „Dnes je to přesně rok od bratislavské tragédie, při níž byli zavražděni dva mladí queer lidé Juraj a Matúš,“ stojí na facebooku komunity Prague Pride.

Tepláreň končí

Na tiskové konferenci promluvili zástupci iniciativy Ide nám o život Roman Samotný a Martin Macko. Samotný, který provozuje podnik Tepláreň, podle informací slovenského serveru Noviny.sk uvedl, že bar už nebude pokračovat. „Bohužel v této podobě to není udržitelné a je to stále poměrně bolavé sem přicházet,“ vysvětlil.

Video  Střelbu u podniku Tepláreň v Bratislavě zachytily kamery.  - JOJ
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání