Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zemětřesení zasáhlo Slovensko: Domy se třásly, praskaly zdi. Epicentrum na východě

Aktualizováno -
9. října 2023
23:25
Autor: simao, ČTK - 
9. října 2023
22:05

Východ Slovenska zasáhlo v pondělí zemětřesení. Podle odhadů Slovenské akademie věd mělo sílu mezi 4,8 a 5,1, Aktuality.sk píší o epicentru severně od Vranova nad Topľou. Otřesy však pocítili lidé i v Prešově, Košicích, Michalovcích či Rimavské Sobotě. 

Východ Slovenska zasáhlo zemětřesení o síle zhruba pěti stupňů, uvedlo seismologické středisko EMSC. Škody jsou podle médií zatím hlášeny jen malé.

Zemětřesení potvrdil i vedoucí seismologického oddělení Slovenské akademie věd Kristián Csicsay. Podle něj po zpřesnění odhadu bude jeho síla zřejmě nižší, než kolik ohlásilo středisko EMSC. Kdyby se však potvrdila síla pět stupňů, tak by se podle něj jednalo o nejsilnější zemětřesení na Slovensku za posledních 80 let.

„Podle prvních ručně zpracovaných údajích se ukazuje síla mezi 4,8 a 5,1 stupně,“ uvedl na síti facebook Ústav věd o zemi Slovenské akademie věd. Podle ústavu by se mohly nastat další otřesy dostatečně silné na to, aby je obyvatelé znovu pocítily.

„Velké škody občané zatím nehlásí, ale já mám například v domě popukané stěny,“ řekl agentuře TASR Michal Flešár, starosta obce Holčíkovce, kterou zemětřesení zasáhlo. V dalších obcích v okolí Humenného lidé otřesy rovněž cítili, zraněné ale úřady nehlásí. „Byly to silné otřesy, dostali jsme hlášení o mnohých škodách - popraskané stěny, poškozený kostel,“ prohlásil starosta další zasažené obce Kvakovce Radovan Kapraľ.

„Podle prvotních informací bylo v době 20:23 s epicentrum severně od Vranova nad Topľou. Otřesy zaznamenali i v Prešově, Košicích, Humenném, Snině, Trebišově, Svidníku, Sobranci, Bardějově, Moldavě nad Bodvou, Velkých Kapušanech, Michalovcích, Popradu, Kežmarku, Svitu, Levoči, Spišské Nové Vsi, Medzilaborciach, Ľubovni, Gelnici, Sečovcích, Detve či Rimavské Sobotě,“ uvádí Aktuality.sk.

„Žijeme ve Vyšném Žipově. Roztřásl se celý dům, vypnula elektřina,“ popisoval starší manželský pár pro zmíněný server průběh zemětřesení.

„Dnes jsme cítili krátké zemětřesení. Bylo intenzivní. Najednou se začaly věci třást a následně nám spadla televize. Zmobilizovali jsme se celá bytovka, co se to děje. Naštěstí nedošlo k nějakým vážným škodám,“ uvedl Košičan Marek.

„Nouzový stav. Zemětřesení poškodilo náš kostel,“ hlásí na facebooku římskokatolická farnost Pakostov, která přidala fotky popraskaných zdí a výzvu, aby lidé do kostela nechodili.

„Zemětřesení na Domaši utrhlo loď Bohemia ze suchého doku z kolejnic přímo do Domaše. Na místo směřují hasiči,loď volně pluje po Domaši,“ uvádí profil Domaša City taktéž na facebooku. Velká Domaša je přehrada v okrese Vranov nad Topľou.

Video  Návrat českých hasičů z Turecka, pomáhali tam po zemětřesení.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Celebrity-chachacha ( 9. října 2023 22:44 )

Bolo zemetrasenie . Asi sa už boh na tie ošipané rozlobil.

Zobrazit celou diskusi