Ta neváhala, otočila vůz a vrátila se k místu, kde syn seniorku viděl. Pak zavolala záchranku a poskytla jí první pomoc. „Zarážející je, že po celou dobu se u nás nezastavil ani chodec ani řidič, aby nabídli pomoc,“ uvedla maminka Lenka Polášková.

Za to, že chlapec tak rychle reagoval a nebyl k člověku v těžké situaci lhostejný, dostal ocenění od záchranářů MSK. Stejně tak připadlo uznání jeho mamince.

„Oba se zachovali duchapřítomně a správně, což je třeba nejen ocenit, ale vnímat i jako motivaci pro ostatní v dalších situacích, kdy je zapotřebí pomoci jinému člověku,“ uvedl mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.

Záchranáři pozvali Vojtu s rodiči na výjezdovou základnu ve Frýdku-Místku. Chlapci předali plyšového Kryštůfka, symbol pomoci nejen dětským pacientům, ale také vzdělávání dětí v této oblasti. Navíc si mohl prohlédnout vybavení a prostory sanitek.

Maminka: Nikdy nelže

Podle maminky Lenky je Vojta velmi vnímavý a empatický chlapec, který nemá rád nespravedlnost. „Možná je to tím, že jsem bývalá pedagožka a manžel bývalý záchranář a hasič. V tom syn vyrůstal a tak ví, jak se lidé k sobě mají chovat. Nikdy mi nelže, proto jsem mu věřila, když mě přesvědčoval, ať se otočíme pomoci té babičce,“ uvedla paní Lenka.

„Já sama pomoc ženě v nouzi vnímám jako samozřejmost, to, že se o tom všude píše, beru jako poselství lidem. Aby koukali kolem sebe, nejen do mobilu a rodiče aby naslouchali svým dětem,“ řekla.

Vojta se setká s hráči Baníku

Příběhu Vojtěcha Poláška, jinak vášnivého fotbalisty, si všimli i hráči Baníku Ostrava. V den ocenění měl na sobě jejich mikinu a tak ho v pátek pozvali mezi sebe. „Plakal radostí,“ doplnila maminka a vybavila si ještě jednu situaci, kdy se syn postavil za slabšího.

„Byli jsme v parku na mikulášské nadílce a on najednou přišel celý od bláta a potrhaný. Prý nějakému malému chlapečkovi chtěli výrostci ukrást brýle, tak se s nimi popral a brýle vybojoval,“ popsala paní Lenka. Vojtěchovi pak jen řekla, že sice není správné se hned prát, ale že si váží toho, že se postavil za slabšího.

VIDEO: Dvojice školaček zachránila dvouleté dítě před umrznutím v ledové vodě.

Video
Video se připravuje ...

Dvojice školaček zachránila dvouleté dítě před umrznutím v ledové vodě. Hynek Zdeněk

Fotogalerie
3 fotografie