Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Davídka (†6) zabila fotbalová branka: Rodina viní obec! Starostka se ostře ohradila

Autor: pma - 
5. října 2023
17:15

Dětská hra skončila v úterý odpoledne ohromným neštěstím. Několik dětí si ve slovenské obci Iliašovce hrálo na tamním fotbalovém hřišti s brankou. Ta ale spadla a na místě zabila teprve šestiletého Davídka. Pomoc mu nedokázali ani přihlížející, ani přivolaná záchranná služba. Rodina zesnulého chlapečka obvinila vedení obce z toho, že branka nebyla dostatečně zabezpečená, a její pád tak způsobil smrt malého dítěte. Starostka se proti nařčení důrazně ohradila.

Šestiletý Davídek se teprve před nedávnem vrátil s rodiči a sourozenci z Velké Británie. V poslední době jeho rodina pobývala ve slovenské obci Iliašovce, kam chodil malý chlapeček od září do školy. O volných chvílích si chodil hrát na tamní fotbalové hřiště. To se mu ale bohužel stalo osudným.

„Dva měsíce si tam hrával a teď, když začala škola, na kterou se tak moc těšil, navždy odešel. V úterý odpadlo vyučování, protože vypadl proud, a tak si šel hrát s kamarády. Vpodvečer přiběhl domů, popadl sušenku a utíkal zpět na hřiště. O pět minut později už nebyl,“ svěřila se zdrcená babička Iveta (55) pro slovenský deník Nový Čas.

Na malého Davídka v úterý spadla branka, se kterou si hrály děti. „Ony tu bránu svalily naopak a věšely se na ni. Pak ji děti chtěly zvednout zpátky a malý Davídek pod ní tehdy proběhl. Asi ji neudržely, nevím, ale ta branka spadla přímo na něj,“ popsala pro TV Markíza starostka obce Anna Frankovičová.

Video  Ve slovenské obci Iliašovce zemřel šestiletý Davídek poté, co na něj spadla fotbalová branka.  - TV JOJ
Video se připravuje ...

Záchranáři nedokázali chlapci pomoci

Děti na hřišti měly být bez dozoru. „Celou tvář měl od krve. Tekla mu z úst, z nosu i z uší,“ vyprávěl pro televizi svědek, který po neštěstí na místo doběhl, když slyšel dětský křik. Ani přes včasný zásah záchranářů se malého chlapce nepodařilo zachránit.

Rodina zesnulého chlapce je v šoku a z toho, co se stalo, obviňuje vedení obce. „Jak mohla být ta branka jen tak postavená a nezabezpečená? Ona tam na někoho čekala a vybrala si Davídka. Museli ji shodit starší chlapci, Davídek se o všechno zajímal, ale byl velmi malý, aby něco takového udělal,“ míní babička.

Na stejném hřišti zemřel starostce muž

Proti jejím slovům se ale ostře ohradila starostka. „Brána je tréninková a je dostatečně těžká, aby byla stabilní a sama nespadla. Není důvod ji ještě dodatečně zajišťovat. Stojí tam bezpečně 30 let. Nikomu tam nezavazovala ani nevadila. Až v úterý se stala tragédie,“ vzkázala Frankovičová.

Pro ni je to další palčivá rána, ke které na tamním fotbalovém hřišti došlo. „Před třemi lety tam během zápasu zemřel můj muž. Měl 52 let a dostal náhle infarkt, když nesl vodu hráčům. Nyní se stala další tragédie,“ uzavřela smutně neštěstí starostka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání