Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dvě smrti pět let od sebe: V Otinovsi i Mostkovicích zemřeli při výbuchu hasiči

Autor: VaB - 
7. října 2023
20:56

Bez jednoho dne na pět let přesně. Výbuch v Otinovsi na Prostějovsku se velmi podobá několik let staré mohutné explozi. V obou případech zemřeli dva profesionální hasiči, kteří doma provozovali prodejnu nebo výrobnu pyrotechniky. Podle informací Blesku se navíc velmi dobře znali a sloužili spolu. Poslední obětí je Jiří P. (†41) V Otinovsi teď běží dvě sbírky, jedna na podporu rodiny po hasiči, druhá pro místní, kterým výbuch poničil domovy.

Oba měli zálibu v pyrotechnice, která je nakonec připravila o život. A zkomplikovala život mnoha lidem kolem nich. Výbuch v Otinovsi se stal bez jednoho dne přesně pět let po výbuchu v Mostkovicích. Dva případy spojuje přátelství dvou hasičů.

Banner odkazující na kalkulačku nejvýhodnějšího životního pojištění

V Otinovsi 21. září k vybuchl obchod plný pyrotechniky, podle policie za příčinou stojí neodborná manipulace. „Téměř veškerý sortiment si sami testujeme, abychom věděli, co prodáváme,“ chlubili se majitelé obchodu na svých stránkách… Uvnitř epicentra se tou dobou nacházel i profesionální hasič Jiří P., který byl zároveň i provozovatelem obchodu. A moc dobře se znal s kolegou (†33) z Mostkovic.

Video  Výbuch domu s pyrotechnikou v Otinovsi na Prostějovsku.  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Masivní exploze

Výbuch v Mostkovicích se stal 22. září 2018 a byl, co do exploze, daleko horší jak v Otinovsi. Z rodinného domu toho tehdy moc nezbylo, polovina prakticky zmizela, střecha se sesunula a poškozeno bylo velké množství okolních domů. „Jeden dům už byl zbourán. U jedné dřevostavby je jasné, že také půjde celá k zemi. U dvou zděných domů, ve kterých bydlely tři rodiny, se stále čeká na soudní znalecký posudek statika. S největší pravděpodobností i tyto domy budou muset jít k zemi,“ popisovala před pěti lety vedoucí kanceláře obecního úřadu v Mostkovicích Magdaléna Všetičková. Tehdy se zranilo několik lidí a zemřel jeden profesionální hasič. 

Kolegové až do smrti?

Podle informací Blesku se jednačtyřicetiletý Jiří P. s druhým zesnulým hasičem velmi dobře znal. Pojila je nejen služba u profesionálních hasičů Olomouckého kraje, ale i nemalá záliba v pyrotechnika. Stejně jako Jiří z Otinovsi i druhý hasič z Mostkovic provozoval obchod a zábavní třaskaviny si měl i vyrábět.

Společně dokonce sloužili na stejné směně hasičů. Po obou hasičích zůstaly děti, po hasiči z Mostkovic syn, po Jiřím z Otinovsi dvě malé děti. Policie se případem druhého výbuchu stále zabývá, na místě probíhala dlouhá pyrotechnická prohlídka.

53 poškozených domů

Tlaková vlna v září 2018 v Mostkovicích poničila 53 domů v okruhu několika stovek metrů. Došlo ke zničení střech, oken ale také i interiérů. Tehdy vznikla jedna sbírka na podporu rodin z poškozených domů a na podporu tehdy pětiletého syna profesionálního hasiče. Sousedům lidé poslali několik stovek tisíc korun, synovi podstatně méně. Příčinou výbuchu byla směsice na výrobu zábavní pyrotechniky, našlo se přes 250 kilo střelného prachu.

Stejně tak se děje i v případě z Otinovsi, kde běží nezávisle na sobě dvě sbírky. Pro sousedy se za zhruba šest dní podařilo vybrat přes 200 tisíc korun, pro pozůstalé se vybralo necelých 80 tisíc korun.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání