Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

V centru Marseille spadl obytný dům: Evakuace a pátrání po přeživších

Aktualizováno -
9. dubna 2023
19:35
Autor: ČTK - 
9. dubna 2023
06:47

Při zřícení bytového domu v centru druhého největšího francouzského města Marseille se podle starosty zranilo nejméně pět lidí, kteří žili v okolních nemovitostech. K večeru prokurátorka Dominique Laurensová uvedla, že nelze kontaktovat osm obyvatel ze zříceného domu a další jednu osobu z okolí, informovala agentura AFP. Záchranné práce dlouho komplikoval požár; hledání pohřešovaných v sutinách začalo až večer a bude pokračovat i v noci.

Starosta Benoit Payan uvedl, že neštěstí si vyžádalo nejméně pět zraněných a zřejmě také oběti na životech. Podle něj je zřícení pětiposchoďové budovy pravděpodobně důsledkem výbuchu, jehož příčiny nejsou dosud známy. V sutinách se nacházejí s jistotou čtyři lidé a „zhruba deset by jich tam mohlo být“, řekl kolem poledne ministr vnitra Gérald Darmanin, který přijel na místo neštěstí.

„Osm lidí neodpovídá,“ sdělila k večeru marseillská prokurátorka Laurensová. Podle ní se jedná o lidi, kteří žili v zřícené budově. Nehlásí se také jedna další osoba ze sousedství. Podle prokurátorky zatím nejsou jasné příčiny výbuchu a poškození domu. „Vzhledem k nebezpečí se soudní znalec ještě nemohl dostavit na místo, protože situace není v současnosti stabilizovaná,“ dodala prokurátorka na tiskové konferenci kolem 18:00 SELČ. Podle ní je jednou z vyšetřovacích tezí únik plynu. Záběry z bezpečnostních kamer podle ní ukázaly, že exploze byla „extrémně silná“.

„Máme tam 105 hasičů a 38 kusů techniky,“ prohlásil dnes odpoledne velitel zásahu. Večer televizi BFM-TV řekl, že psi „zahájili aktivní fázi hledání“ pohřešovaných, a to zatím bez výsledku. Podle představitele civilní ochrany Arnauda Wilma aktivita ohně dnes odpoledne postupně slábla, což by mělo hasičům umožnit prohledání trosek za pomocí robotů. Podle velitele zásahu bude pátrání pokračovat i v noci.

Evakuováno bylo na 40 budov v sousedství, které muselo opustit na 190 lidí, informovalo ministerstvo pro záležitosti bydlení.

Podle vyjádření starosty Payana z dnešního rána bylo „nesmírně obtížné“ dostat požár pod kontrolu. Hasiči podle něj posuzovali nejlepší způsob, jak plameny uhasit, protože uvnitř stále mohou být živí lidé.

„Musíme být připraveni na oběti této strašné tragédie,“ řekl Payan s tím, že pět lidí bylo zraněno v sousedních budovách, které se částečně rovněž zřítily. Ulice v okolí byly uzavřeny. K večeru starosta řekl, že naděje nalézt někoho živého pod sutinami je malá.

Dům ve staré čtvrti v centru Marseille se zřítil krátce před 01:00. V listopadu 2018 si zřícení dvou budov v jiné části Marseille vyžádalo osm mrtvých.

Lomikel ( 9. dubna 2023 07:25 )

Večírek se vydařil, všichni účastníci se dobře bavili,
Akorát barák to nevydržel...

Zobrazit celou diskusi