Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Mafián Denaro (†61) zemřel na rakovinu: Chlapce (†12) unesl, uškrtil a rozpustil v kyselině

Autor: rc - 
28. září 2023
13:14

V italské nemocnici zemřel boss sicilské mafie Matteo Messina Denaro (†61), který tři desetiletí utíkal před spravedlností. Italové ho označují za „posledního kmotra“. Denaro měl na svědomí desítky lidských životů a chvástal se tím, že „zaplnil zcela sám celý hřbitov“. Obávaný gangster stál i za únosem teprve dvanáctiletého chlapce. Cosa nostra jej držela v zajetí dva roky, pak ho uškrtili a jeho tělo rozpustili v kyselině. 

Denaro pocházel z mafiánské rodiny. Narodil se v sicilském městě Trapani na západním pobřeží ostrova. Jeho otec byl mafiánský boss Francessco Messina Denaro známý jako Don Ciccio, který svého syna brzy zapojil do „rodinného businessu“. Už ve čtrnácti letech se naučil střílet a v osmnácti letech spáchal svou první vraždu. Na žebříčku mafie začal rychle stoupat. Stal se nakonec chráněncem mafiánského bosse, jemuž se přezdívalo „Šéf šéfů“ Totò Riineho.

Nelítostný mafián

V roce 1991 měl milostnou aférku s rakouskou hotelovou recepční. Jak informuje britský deník The Sun, manažerka hotelu Nicola Consalesová si stěžovala na „mafiány“, kteří se ochomýtali v hotelovém salonku. Její tělo bylo posléze nalezeno v Palermu, někdo ji zastřelil. Připisována mu je vražda gangstera Vincenza Milazza, rivala Riineho. Toho měl zastřelit a následně uškrtit jeho těhotnou partnerku Antonellu Bonomovou.

Nelítostně se zachoval i k malému chlapci. Poté, co jeden z gangsterů Santino Di Matteo začal spolupracovat s úřady a svědčit v případu vraždy policisty, Cosa nostra (v překladu Naše věc, pozn. red.) unesla jeho dvanáctiletého syna Giusseppeho. Podle výše zmíněného deníku chlapce drželi v zajetí 779 dní. Pak ho uškrtili a jeho tělo rozpustili v kyselině.  

Hromadné procesy

Italské úřady v devadesátých letech tvrdě zakročily proti organizovanému zločinu. Jeden z bývalých mafiánů Tommaso Buscetta policistům poskytl důkazy proti mafii, což vedlo k procesům, při nichž bylo usvědčeno až 338 lidí. Ke spolupráci s úřady Buscettu přesvědčili soudci Giovanni Falcone a Paolo Borsellini. Oba dva byli zavražděni. V květnu 1992 Falcone zemřel v Palermu při bombovém výbuchu. O dva měsíce později zemřel při explozi i Borsellini.

Bombové útoky

Totò Riina byl zatčen v roce 1993. Po jeho zatčení Denaro spolu s dalšími gangstery naplánoval několik bombových útoků v italských metropolích. K první explozi došlo v květnu toho roku ve slavné galerii Uffizi ve Florencii. Zemřelo pět lidí včetně devítileté holčičky Nadii a její dvouměsíční sestry. O dva měsíce později vybuchla bomba v Milánu. I tento výbuch si vyžádal oběti. Při explozích v Římě utrpělo zranění 93 lidí.

Na útěku před úřady

V roce 2002 byl Denaro v nepřítomnosti usvědčen z vraždy a poslán do vězení na doživotí. Před policií se mu podařilo třicet let unikat a nadále stát v čele sicilské Cosa nostry. Vyšetřovatelé ho nakonec dopadli díky odposlechům na klinice v Palermu, kde se léčil s rakovinou tlustého střeva pod falešným jménem Andrea Bonafede. Zadrželi jej v lednu letošního roku. Osm měsíců po zatčení zemřel. Italská média obávaného bosse nazývají „posledním kmotrem“. Starosta města L'Aquila Pierluigi Biondi uvedl, že jeho smrt „ukončila příběh násilí a krve“.

Milovník luxusu

Denaro si potrpěl na luxusní zboží. Vlastnil auta značky Porsche, hodinky Rolex a rád se oblékal do obleků od Armaniho. Potrpěl si na brýlích značky Ray-Ban. Na snímcích  z jeho zatčení je vidět, že má na sobě kožený kabát, drahé hodinky a své oblíbené brýle Ray-Ban.

Video  Brutální vražda investigativního novináře a jeho snoubenky otřásla nejen celým Slovenskem.  - Videohub
Video se připravuje ...

hafblaf ( 3. října 2023 19:57 )

Bezcitné monstrum uneslo a zabilo chlapce a jemu byla poskytnuta nemocniční péče?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání