Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hrdina letošních prázdnin: Malý David ve Staňkově zachránil tonoucího muže

Autor: VaB - 
15. září 2023
10:57

Nebýt malého Davida Karpíška, mohl se muž ve Stankově utopit. Žák základní školy neváhal, skočil do vody a plaval k tonoucímu na pomoc. Ve vodě mu chlapec držel hlavu nad hladinou. Udržet bezvládné tělo dospělého nad vodou je náročné i pro vycvičené záchranáře, natož pro malého chlapce. Hrdinu záchranáři ocenili.

Každoročně dochází napříč republikou přes léto ke smutným případům utonutí. Topící se člověk totiž nekřičí, nevolá o pomoc, jen kolem sebe máchá rukama a pak zmizí pod hladinou. Je tedy těžké si něčeho takového všimnout. Naštěstí malý David Karpíšek ze Staňkova na jihu Čech byl pozorný.

Banner odkazující na kalkulačku nejvýhodnějšího životního pojištění

O prázdninách trávil se svým tatínkem den u vody. Během toho si všiml, jak pod hladinou zmizel starší muž, který měl náhlou zdravotní indispozici. Dospělý se začal potápět, šlo tedy o každou sekundu. „David ani na vteřinu nezaváhal a tonoucímu muži okamžitě plaval pomoci a držel mu hlavu nad hladinou, dokud se nedovolal pomoci,“ popisují záchranáři čin školáka prvního stupně základní školy.

Dokud se ke dvojici ve vodě nedostala další pomoc, držel muže nad hladinou. Podle záchranářů tím prokázal velkou pohotovost a odvahu. Už jenom tím, že se nebál skočit do vody pro dospělého člověka. Udržet bezvládné tělo nad hladinou je mimořádně náročné i pro cvičené záchranáře nebo hasiče, natož pro malého klučinu.

„Davida jsme na druhý den pozvali na výjezdovou základnu do Třeboně, kde jsme mu poděkovali, a na začátku školního roku ho pochvalou ocenil ještě ředitel školy, jíž je David žákem,“ dodávají záchranáři. Společně se shodují, že je David ze Staňkova oprávněným hrdinou letošních prázdnin. „Davide, děkujeme Ti, jsi skvělý a fakt borec,“ vzkazují na závěr zachránci.

Video  V pražském Hloubětíně utonul 17letý mladík. Ani přes snahu záchranářů a potápěčů se ho nepodařilo zachránit.  - Václav Burian
Video se připravuje ...

majka-ot ( 15. září 2023 14:05 )

Jsi úžasný, skvělý kluk. Přeju hodně štěstí!

majka-ot ( 15. září 2023 14:03 )

Davide, pro Tvoje hrdinsví nemám ani slov.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání