Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Šéfka odborů Žitníková: Rozbuškou v českém zdravotnictví je novela o přesčasech. Bude stávka?

Video se připravuje ...
Autor: Barbora Holá - 
15. září 2023
05:00

Personální krize ve zdravotnictví vrcholí, v nemocnicích chybí tisíce sester, uzavírají se oddělení, personál odchází a ti, co zůstávají, musí zastat mnohem více práce. Sněmovna v úterý v noci místo dohody znovu schválila dočasné zavedení možnosti dalších přesčasových prací ve zdravotnictví. Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat.

„Přesčasovou novelu“, která umožňuje  zavedení dalších odpracovaných hodin navíc ostře zkritizovaly odbory v čele s jejich šéfkou Dagmar Žitníkovou a to včetně způsobu jejího přijetí.

Podle Žitníkové novela, kterou schválili poslanci měla implementovat do českého zákoníku práce dvě směrnice Evropské unie, na které se dohodli členové tripartity. Mělo se jednat o směrnice o přijatelných pracovních podmínkách a směrnice slaďování osobního a pracovního života. Místo dohody ale přišla studená sprcha.

 

Byla dohoda mezi vládou, zaměstnavateli a odbory, že ta novela zákoníku práce bude obsahovat pouze věci, na kterých bude shoda těchto partnerů, těchto tří skupin. A bez jakékoliv konzultace s námi se do té novely dostalo formou pozměňujícího návrhu, toto ustanovení, které zavádí další práci přesčas,“ řekla Žitníková ve čtvrtečním Epicentru.

Vláda se tvářila, že problém neexistuje

Podle Žitníkové to je rozbuška v českém zdravotnictví. Protože co je psáno nemusí být dáno. V ustanovení sice stojí, že přesčasové hodiny jsou dobrovolné, ale pro mnoho zaměstnanců dobrovolné nejsou, podotkla Žitníková. Zrušení přesčasů chtěli prosadit senátoři. Poslanci ale jejich připomínky smetli ze stolu a novelu přehlasovali. Ta má platit do konce roku 2028, jde tedy o pětileté období.

„My už jsme ho v českém právním řádu jednou měli. Mělo to být přechodné období, které mělo sloužit k tomu, aby Česká republika udělala všechny kroky pro to, aby nabrala více zdravotníků, aby si zorganizovala jejich práci. Bohužel k tomu nedošlo, protože se (ministři - pozn. redakce) tvářili, že ten problém skoro neexistuje.“ kritizovala předešlé vlády ve studiu Blesk Zpráv Žitníková.

Podle šéfky odborů dalších pět let dalšího přechodného období je  dost dlouhá doba na to, aby nad personální krizí politici znovu mávli rukou. Zůstává tedy otázka co s tím dál? Stávkovou pohotovost Žitníková nepotvrdila, ale ani nevyvrátila.

„My jsme kolektivní orgán, rozhoduje o tom naše předsednictvo a děláme to ve spolupráci s těmi lidmi, kterých se to týká, takže není to nikdy rozhodnutí,  které by bylo neprojednané, které by bylo Ad hoc. Teď řešíme, co budeme dělat dál,“ uzavřela šéfka zdravotnických odborů. 

krapotkin ( 15. září 2023 06:15 )

Přesčasy naskakují lékařům velmi snadno. Kdysi měl u nás zubeř pracovní dobu od 8 do 15 hod. a když jsem potřeboval, stačilo zavolat a zub byl ještě týž den spraven. Dnes má zubaž pracovní dobu od 7 do 11 hod a poškozeným zubem chodím déle než měsíc. Stejně tak oční lékařka - z ordinace mne vyhodila, ať se objednám přes internet a stále (od listopadu 2022) čekám, kdy si paní doktorka všimne, že jsem se objednal. Hlavně, že jí pojišťovna platí vysoké kapitační platby za to, že se u ní válí moje zdravotní karta.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa