Je to velká ironie. Byl to totiž právě Apple, který konektor USB-C (vytvořen byl v roce 2012) pomohl masově rozšířit. Jako první jej v roce 2015 představil u své řady notebooků. A zabodoval natolik, že další výrobci elektroniky port, jehož největší výhodou je, že nezáleží na tom, z jaké strany konektor napojíte, začali rovněž využívat.

Jenže zatímco konkurence port využila i na mobilní zařízení, čímž uživatelům stačí jeden kabel na napájení různých zařízení, Apple se tvrdohlavě bránil a prosazoval svoje specifické nabíjení přes „lightning“ konektor s tím, že USB-C port je pro mobily moc velký a nevkusný. Nadále jej využíval jen u iPadů a MacBooků.

Vaz mu ale vloni pomyslně zlomilo nařízení Evropské unie, která vydala legislativu nakazující všem výrobcům, že do roku 2025 musí všechnu elektroniku prodávanou na evropském trhu osadit právě USB-C portem. A tak se firma s nakousnutým jablíčkem v logu musela přizpůsobit…

Titan a lepší fotky. Jinak samozřejmě 15. generace nabízí řadu vylepšení. Všechny čtyři modely (15, 15 Plus, 15 Pro a 15 Pro Max) budou lehčí, dva vyšší dokonce výrazně díky titanovému tělu, které zlepšuje i jejich odolnost. Novinkou je u Pro verzí tzv. Action Button, nahrazující boční tlačítko pro přepínaní hlasitosti. K akčnímu tlačítku lze přiřadit libovolnou funkci, jako spuštění fotoaparátu, diktafonu, přehrávače apod.

A když už je řeč o fotoaparátu, tradiční přednosti Applu, tady i iPhone 15 překonává své předchůdce. Primární foťák má rozlišení už 48 Mpx, špičkový model Pro Max nabídne 3 objektivy, z nichž jeden disponuje pětinásobným optickým přiblížením! Pro pořizování videí je k dispozici režim 60 snímků za sekundu ve kvalitě 4K.

Za zmínku stojí také tzv. zabudování celodenní baterie, která by měla zajistit výdrž telefonu po 24 hodin, i když přesné údaje Apple nesdělil. Předobjednávky na nové telefony začne Apple přijímat v pátek, prodej pak zahájí 22. září.

Apple reklamu natáčel v Praze

V rámci představení nové řady telefonů Apple vypustil do světa také reklamu, na které demonstruje hlavní funkce iPhonů. A světe, div se, klip uvedený premiérově na prezentaci pro zástupce médií z celého světa svolané do sídla firmy v Cupertinu byl pořízen v Praze! Všiml si toho zvláštní zpravodaj serveru Zive.cz.

V klipu se neznámý uživatel s telefonem podívá k budově městského soudu ve Slezské ulici, ke strahovské budově Správy tunelů TSK či si na displeji prohlédne foto pořízené u Panské skály v Kamenickém Šenově. Narážka na Prahu se objeví také v textové podobě – na displeji telefonu vyběhne oznámení aplikace iMessage, ve kterém je název skupinového chatu Prague Trip (výlet do Prahy). Vše končí pohledem do oblak z letadla směřujícího do Amsterdamu...

Hodinky nově ovládají gestem

Firma rovněž ukázala novou řadu chytrých hodinek Apple Watch 9 a vlajkovou loď Apple Watch Ultra 2. Největší předností je možnost jejich ovládání novým gestem – dvojím klepnutím ukazováčku do palce. Uživatel se tak hodinek vůbec nemusí druhou rukou dotknout! To umožňuje nový čip Apple S9 SiP, díky němuž hodinky s pomocí gyroskopu, akcelerometru a monitoringu krevního oběhu analyzují gesto. Tím půjde například odmítnout/přijmout hovor, pozastavit/spustit hudbu, vypnout budík a mnoho dalšího!

Video
Video se připravuje ...

Reklama na iPhone 15 natočená v Česku MobilMania.cz

Fotogalerie
36 fotografií