Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Antimonopolní řízení s Googlem: Zaplatil si vyhledávač výhodnou pozici nekale?

Autor: ČTK - 
14. září 2023
21:55

Ve Spojených státech pokračuje antimonopolní řízení s internetovou společností Google, které může změnit budoucnost internetu. Americké ministerstvo spravedlnosti tvrdí, že firma zbohatla, protože lidé zůstávají u jejího vyhledávače. 

Vláda dnes ukončí výslech Antonia Rangela, který vyučuje behaviorální biologii na Kalifornském technologickém institutu (Caltech). Dalšími svědky v případu jsou James Kolotouros ze společnosti Google a Brian Higgins ze společnosti Verizon Communications, uvedla agentura Reuters.

Vláda argumentuje tím, že se Google snažil uzavřít dohody s mobilními operátory, aby získal silné výchozí pozice ve smartphonech a ovládl v nich vyhledávání. Tvrdí, že Google, který je součástí skupiny Alphabet, platil deset miliard dolarů (bezmála 230 miliard Kč) ročně bezdrátovým společnostem, jako je AT&T, výrobcům zařízení, jako je Apple, a výrobcům prohlížečů, jako je Mozilla, aby se zbavil konkurentů a udržel si podíl na trhu s vyhledávači. Ten se blíží 90 procentům. Kabinet rovněž tvrdí, že Google podnikl nezákonné kroky k ochraně komunikace o těchto platbách.

Vláda v úterý a ve středu předvolala svědky, aby prokázala, že se Google už po roce 2005 snažil získat velké množství vyhledávacích dotazů tím, že si zajistil výchozí status na mobilních zařízeních. Kabinet uvádí, že vliv společnosti Google v oblasti vyhledávání jí pomohl vytvořit monopol v některých aspektech on-line reklamy. Vyhledávání je zdarma, takže Google vydělává peníze právě prostřednictvím reklamy.

Pokud se zjistí, že Google porušil zákon, soudce amerického okresního soudu Amit Mehta rozhodne, jak nejlépe jej vyřešit. Může Googlu nařídit, aby přestal s praktikami, které soudce shledal nezákonnými, nebo může firmě nařídit odprodej majetku.

Video  Jak z vyhledávání Googlu odstranit svou vlastní fotku  - MobilMania.cz
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi