Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Ukrajina znovu udeřila na Krym. Rusové přišli o miliardový systém protivzdušné obrany

Aktualizováno -
14. září 2023
10:51
Autor: ČTK, swp - 
14. září 2023
10:15

Ukrajina v noci na dnešek zničila ruský systém protivzdušné obrany nedaleko města Jevpatorija na západě Ruskem anektovaného Krymského poloostrova. Napsala to agentura Reuters s odkazem na ukrajinské tajné služby. Ukrajinské námořnictvo spolu s tajnou službou SBU během speciální operace zničilo ruský systém protivzdušné obrany S-400 Triumf, uvedl s odkazem na své zdroje server Ukrajinska pravda.

Ruské ministerstvo obrany dříve oznámilo, že dnes ráno nad Krymem armáda sestřelila 11 ukrajinských dronů. Obyvatelé Jevpatorije na sociálních sítích uvedli, že okolo 05:40 místního času (04:40 SELČ) slyšeli silný výbuch, přičemž telegramový kanál Krymský vítr zveřejnil také video, na němž na obzoru stoupá sloup hustého kouře.

Ukrajinské drony nejprve podle ukrajinských médií zneškodnily radary a antény ruského systému. Námořnictvo pak „oslepený“ Triumf zasáhlo dvěma protilodními střelami Neptun, které se používají i k útoku na pozemní cíle.

Zničený systém S-400 Triumf, který Rusko používá od roku 2007, má podle ukrajinských médií hodnotu 1,2 miliardy dolarů (27,3 miliardy korun). Vyrábí ho ruská zbrojovka Almaz-Antej a je určen k obraně proti strategickému a taktickému letectvu protivníka, proti útoku balistických raket a nadzvukových bojových prostředků. Systém je podle výrobce schopen zasahovat cíle do vzdálenosti 400 kilometrů a ve výšce několika metrů až několika desítek kilometrů.

6:11
Dnes

Ostré slovní výměny o podpoře bránící se Ukrajiny či ruském vlivu na nadcházející volby do Evropského parlamentu provázely dnešní debatu mezi předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a dalšími kandidáty evropských politických stran na budoucího šéfa unijní exekutivy. Německá politička spolu se zástupci zelených či liberálů v debatě uspořádané bruselským webem Politico kritizovala evropskou krajní pravici za to, že podle nich hájí ruské zájmy.

6:05
Dnes

Dobré ráno, manželka britského prince Edwarda, vévody z Edinburghu, Sophie navštívila Ukrajinu, kde se setkala s prezidentem Volodymyrem Zelenským i s jeho manželkou Olenou. S odkazem na Buckinghamský palác o tom dnes informovala agentura Reuters, podle které se jedná o první návštěvu britské královské rodiny od začátku ruské invaze.

21:59
29. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

Zobrazit celý online

Video  Co přinese schůzka Putina a Kima či útok na Sevastopol? Analytik o vývoji války.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa