Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Při útoku Rusů na jihu Ukrajiny vybuchly sklady s obilím. Ministr: „Potravinový terorismus“

Aktualizováno -
24. července 2023
14:38
Autor: ČTK, swp - 
24. července 2023
13:09

Při ruském útoku bezpilotními letouny na Oděskou oblast na jihu Ukrajiny byly zničeny sklady s obilím a sedm lidí bylo zraněno. S odvoláním na ukrajinské úřady to dnes napsala agentura Reuters. Údery podle ní zasáhly infrastrukturu podél Dunaje, který představuje alternativní exportní trasu pro obilí, jež je pro Kyjev důležitá po odstoupení Ruska od černomořských obilných dohod. Zasažené místo se nachází blízko hranice s Rumunskem a Moldavskem.

Webové stránky Reni-Odesa s odvoláním na místního představitele Ihora Plechova píší, že při úderu ruských bezpilotních letounů byly zničeny tři sklady s obilím v přístavu Reni. Útočilo podle něj asi 15 dronů a obyvatelé slyšeli sérii explozí. „Ničí přístav,“ uvedl podle agentury Interfax-Ukrajina jeden z podnikatelů, který se věnuje převozu obilí. Reni představuje důležitý dopravní uzel a nachází se velmi blízko Rumunska, které je členem NATO a Evropské unie. Odděluje je v podstatě pouze Dunaj.

O nočním útoku na přístavní infrastrukturu na Dunaji informovalo také ukrajinské jižní velitelství, které zároveň informovalo o sestřelení tří dronů Šáhed íránské výroby, které Rusové používají k útokům na Ukrajinu. Kromě zničeného hangáru s obilím ukrajinská armáda informovala o poškození „nádrží na skladování jiných druhů nákladů“ a požáru v jednom z výrobních objektů, který hasiči podle ní ihned uhasili.

Podle šéfa Oděské oblasti Oleha Kipera ruský noční útok, který trval čtyři hodiny, zranil sedm lidí. Dřívější informace hovořily o čtyřech zraněných.

Rusko se v poslední době ve svých vzdušných útocích více zaměřuje na jih Ukrajiny, mimo jiné na přístavní město Oděsu. Před týdnem Moskva oznámila, že po bezmála roce pozastavuje svou účast na černomořských obilných dohodách. Ty i za pokračujících bojů na Ukrajině umožňovaly vyvážet ukrajinské zemědělské produkty přes černomořské přístavy.

Ukrajina od ruské invaze rozšířila vývoz obilí po souši přes Evropskou unii, přičemž velké objemy se vyvážejí přes Dunaj a rumunské přístavy, poznamenal Reuters. „Rusko v uplynulých měsících neútočilo na ukrajinskou pozemní a vnitrozemskou vodní obilnou infrastrukturu. Jakékoliv přerušení tohoto provozu by mohlo rychle zasáhnout mezinárodní dodávky obilí,“ řekl agentuře jeden z evropských obchodníků. Další obchodník s obilím označil úder za jasný útok na další ukrajinskou infrastrukturu pro export obilí. „Velkou obavou je, zda nejde o pokus zcela zastavit vývoz po zemi,“ dodal.

Dřívější ruské údery ochromily značnou část infrastruktury užívané pro export v Oděse a přístavu Čornomorsk a podle ukrajinského ministerstva zemědělství zničily desítky tisíc tun obilí. Ruské útoky jsou podle Moskvy také odplatou za poničení Krymského mostu spojujícího Rusko s anektovaným Krymským poloostrovem.

Kuleba: Potravinový terorismus

„Rusko přes noc zasáhlo další ukrajinský sklad obilí,“ uvedl na twitteru ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba, místo zásahu neupřesnil, ale obvinil Moskvu, že se snaží získat ústupky tím, že „drží 400 milionů lidí jako rukojmí“.

„Vyzývám všechny národy, zejména ty v Africe a Asii, které jsou nejvíce postiženy rostoucími cenami potravin, aby zahájily jednotnou globální reakci na potravinový terorismus,“ napsal šéf ukrajinské diplomacie. Ukrajinští činitelé považují ruské údery na přístavy za útoky na globální potravinovou bezpečnost, jelikož Ukrajina patří mezi významné světové dodavatele obilí.

Úder na katedrálu popírají

O víkendu při ruském úderu na Oděsu podle médií zahynul nejméně jeden člověk a další dvě desítky jich byly zraněny, jsou mezi nimi i děti. Při útoku bylo poničeno několik obytných budov a také nejvýznamnější pravoslavná katedrála ve městě.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes popřel, že by ruské invazní síly zasáhly katedrálu. Bez předložení důkazů tvrdil, že ji poškodila ukrajinská raketa, napsal Reuters. Podle ruské agentury TASS Peskov hovořil o ukrajinské „antiraketě“, čímž měl zřejmě na mysli zbraň protivzdušné obrany. Ruské ministerstvo obrany dříve tvrdilo, že katedrálu zřejmě zasáhla ukrajinská protiletadlová střela. Moskva – navzdory množícím se svědectvím – dlouhodobě popírá, že by útočila na civilisty.

08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

7:00
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruská armáda sestřelila v noci na dnešek na různých místech Krasnodarského kraje více než deset dronů ukrajinských ozbrojených sil. Žádná zranění ani závažné škody nebyly zaznamenány, napsal gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev na sociální síti Telegram. Drony podle něj mířily na ropné rafinérie a různá zařízení infrastruktury.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa