Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Zelenskyj čelí doma nebývalé kritice. Ukrajinistka: Na summity má jezdit s argumenty, ne emocemi

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
18. července 2023
05:00

Podle ukrajinistky Lenky Víchové je prezident Volodymyr Zelenskyj na Ukrajině momentálně velmi kritizován. „Taková kritika vlastně ještě během toho roku a půl asi nezazněla,“ uvedla v Epicentru Blesk Zpráv. Vysvětlila také, proč by se volby na Ukrajině mohly posouvat, a upozornila na rostoucí agresi ruského prezidenta Vladimira Putina.

„To ale neznamená, že by ho to nějak zatím extrémně oslabovalo. A v případě toho, že by se volby uskutečnily v nejbližších měsících, tak by asi nad ním žádná jiná osoba nemohla zvítězit,“ popsala situaci ukrajinského vůdce, který ale ve své zemi čelí po posledním summitu výrazné kritice.

Pod palbou kritiky se ocitá zejména jeho komunikační styl na sociálních médiích a tiskových konferencích. „Jeho metoda a tón byly spíše zaměřené na jeho ambice než na podporu Ukrajiny. Přeháněl jak na twitteru, tak na tiskových konferencích.“  

Na Ukrajině i v Rusku by se příští rok měly konat prezidentské volby. „V případě, že bude vyhlášen válečný stav a ten se prodlužuje po několika měsících, volby podle ústavy ve válečném stavu nemohou probíhat, musí být ukončen válečný stav, až potom mohou volby proběhnout,“ upozornila odbornice na Ukrajinu Lenka Víchová.

Kontraproduktivní emoce

Zelenskyj těsně před svým příletem označil za „bezprecedentní a absurdní“, aby spojenci nestanovili časový rámec pro přijetí či přizvání Ukrajiny do NATO. „Tím, že to nevyšlo, že ta zpráva, kterou napsal v letadle, když mířil do Vilniusu, vlastně spíše pobouřila spojence a prezidenta Litvy, který byl hostitelem tohoto summitu, přiznal, že po té jeho zprávě to vlastně vypadalo, že ty výstupy ze summitu budou mnohem horší, než se předpokládalo, to znamená, že vlastně nedocílil toho, čeho docílit chtěl,“ míní Víchová, podle které byl Zelenského emocionální projev spíše kontraproduktivní.

„My Ukrajině máme pomáhat s rozumem a ne jenom kvůli emocím, my potřebujeme znát argumenty a prezident Zelenskyj by měl jezdit na summity s argumenty a ne s emocemi,“ dodala Víchová.

Ve studiu Blesku také varovala, že čím hůře na tom bude Rusko, tím více se může projevit jeho agresivita. „Když už Rusko vstoupilo na cestu porušování mezinárodního práva, nemůže couvnout,“ říká Víchová. „Můžeme očekávat, že by mohlo udělat něco nepředvídatelného a nepříjemného.“ Víchová zdůrazňuje, že Ukrajina by měla jednat s rozumem, ale nemůže ignorovat reálná rizika a hrozby ze strany Ruska, protože: „Rusko už dělá to, čeho my se bojíme, že udělá.“

BUBLAVA ( 25. července 2023 07:56 )

To jsou plody neskutečně špatných rozhodnutí EU v čele s nejaktivnější vládou ČR pana Fialy. Každý normálně a realisticky uvažující člověk je vyděšený z natažené ruky p. Zelenského, neřku-li přímo výhružných projevů, jak se má, podle jeho pravidel, celý svět postarat o Ukrajinu. Nekonečný příběh.. 🤔👎

milan59 ( 19. července 2023 07:55 )

On je totiž taky jen KRITIK,kdyby byl prezident,tak by dělal vše pro to,aby se to zabíjení UKONČILO !! Žebráním o zbraně/many se to neukončí a on tak má na triku i ty nevinné lidi z UA,kteří kvůli tomu ŽEBRÁNÍ o zbraně umírají.

Týna Švarcová ( 19. července 2023 07:35 )

Jaké je jeho místo? Žebrat o zbraně? Spoje na UA jsou vyprodaný na týdny dopředu. Asi těžko všichni jedou narukovat

verkadl ( 19. července 2023 00:12 )

Chtela bych videt vsechny ty kritiky, jak by to zvladali na jeho miste. Ono se to dobre keca z domova a bez valky. Ja ho chapu ze vyletel. Stoltenberg mu nasliboval hory doly.

Uživatel_5493214 ( 18. července 2023 17:52 )

Že by zelený mužík doma vyhrál volby a že by měl doma na Ukrajině takovou podporu je trochu mimo mísu. Na Ukrajině ho mají obyčejní lidé už plný zuby.
Volby mu může vyhrát pouze to,co provozuje v době války a to je ostře nabitá hlaveň na toho, kdo by měl jiný názor, než tento egoistický sobec a oligarcha v jedné osobě.
Ukrajinský občan mu slouží jako obyčejná figurka na šachovnici, kde vidí jediný zájem o Ukrajinu a to v podobě krále a královny. Ostatní je pro něj pouhá ztráta . . .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa