Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Ukrajinci se chlubí novými „bezchybnými“ střelami. Měly rozdrtit ruský systém na Krymu

Autor: Mii, ČTK, lig - 
28. srpna 2023
18:57

Záhadná operace, během které měla ukrajinská vojenská rozvědka (HUR) společně s námořnictvem podniknout minulý týden výsadek na Krymu, dostává ještě záhadnější obrysy. Tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov se podle serveru Newsweek nechal slyšet, že Ukrajina během tohoto útoku použila zcela novou moderní blíže nespecifikovanou střelu, která zafungovala „bezchybně“.

Tato střela podle Danilova byla schopna zcela zlikvidovat ruský protiletadlový zbraňový systém S-400 přezdívaný Triumf, a to přímo v obci Olenivka na Krymu. Z vyjádření tajemníka vyplývá, že šlo o zbraň ukrajinské výroby, avšak další podrobnosti nejsou známy.

Ukrajinská média spekulují, že mohlo jít o modifikovanou verzi protilodní střely Neptun, kterou ukrajinská armáda v minulosti použila například k potopení křižníku Moskva. Díky úpravě by tak byla schopna zasahovat i pozemní cíle.

Ve zprávách z minulého týdne se o žádných nových střelách nemluví. „Není to jednodenní příběh, ale dlouhodobá operace. Včera (ve středu) byl zničen systém S-400 v Olenivce. Dnes proběhl výsadek v Majaku. Operace stále probíhá, zatím nejsou k dispozici podrobnosti,“ řekl serveru Ukrajinska pravda zdroj z rozvědky. Sama HUR mluvila jen o „speciální operaci“ na Krymu, během které měla být na okupovaném poloostrově vyvěšena ukrajinská vlajka.

HUR také zveřejnila video, jež údajně ukazuje zásah S-400. Na záběrech je obrovská exploze. „Celá instalace, střely a obsluhující personál byli zničeni,“ komentoval poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko. Věrohodnost videa není možné ověřit.

Video  Výbuch ruského systému na Krymu: Ukrajinci použili nové střely?  - Ukrajinská vojenská rozvědka
Video se připravuje ...

K operaci se minulý týden vyjádřil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Na dotaz, zda tato akce znamená začátek „deokupace“ poloostrova, novinářům odpověděl, že je příliš brzy na to, aby šlo mluvit o osvobození Krymu, psala agentura Unian. Zelenskyj poznamenal, že očekává podrobnou zprávu od šéfa HUR Kyryla Budanova.

Podle interaktivní mapy vojenských objektů na Krymu, kterou provozuje stanice RFE/RL, se v obci Majak nachází základna 3. pluku radiotechnických vojsk ruských vzdušných a kosmických sil. Na mysu Tarchankut je rovněž umístěn radarový uzel s radary Nebo-M a Kasta-2E2, v jehož okolí jsou stanoviště protivzdušné obrany.

21:59
29. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:39
29. 4. 2024

Běloruské úřady dnes prohlásily běloruský servis německé veřejnoprávní stanice Deutsche Welle (DW) za extremistickou organizaci a zakázaly veškeré jeho aktivity v zemi. Stanice o tom informovala na svém webu. V praxi to znamená, že každému, kdo s médiem spolupracuje, hrozí až sedmiletý trest vězení, napsala agentura AP.

21:13
29. 4. 2024

Ruské rakety zasáhly budovu Oděské právnické akademie. Podívejte se na novou fotografii z dnešního útoku.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa