Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Plzeňské Bory v netflixové sérii o nejdrsnějších věznicích: Je to jen reality-show, tvrdí vedení věznice

Aktualizováno -
13. září 2023
13:37
Autor: jel - 
13. září 2023
10:40

Streamovací služba Netflix přichází již se sedmou řadou oblíbené dokumentární série Nejdrsnější věznice světa (Inside World's Toughest Prisons). V prvním díle nové řady se objeví Věznice Plzeň, často označována jako věznice Bory. Z ukázky zveřejněné na sociálních sítích je patrné, že se v epizodě budou řešit především problémy trestanců s pervitinem. Podle vedení věznice ale nejde o dokument.

„Věznice Plzeň v České republice, která je jedním z největších producentů pervitinu v Evropě,“ říká hned v úvodu třičtvrtěminutové ukázky k nejnovějšímu dílu britský novinář Raphael Rowe. Ten byl v minulosti neprávem odsouzen za vraždu a sérii loupeží a odseděl si za mřížemi téměř dvanáct let.

Krátký sestřih z nejnovějšího dílu série o nejtvrdších věznicích, kterou Rowe zveřejnil na svém profilu na sociální síti X, dříve Twitter, napovídá, že epizoda o plzeňských Borech se bude věnovat z velké části právě problémům s pervitinem. Natáčela se na oddělení, kde se nachází vězni, kteří se chtějí dostat z drogové závislosti. Jeden z trestanců zmiňuje, že za dva roky vyrobil více než sto kilogramů této drogy. Další zmiňují, že byli uživatelé pervitinu.

„Je to jen reality show“

Ostraha věznice se proto snaží zabránit všemi možnými způsoby pašování drog dovnitř. Využívají k tomu také speciálně vycvičené psy. „Drogy se dostanou všude, to už tak je,“ myslí si jeden z vězňů. 

Ředitel plzeňské věznice Martin Černý ale uvedl, že podle nich nejde o dokument. „Vězeňská služba ČR vnímá díl věnující se Věznici Plzeň jako reality-show, nikoli jako dokument o stavu českého vězeňství. Netflix měl od počátku jasný cíl, kterým chce tento díl směřovat, a vězeňská služba měla minimální možnosti do daného konceptu zasahovat,“ řekl pro server iDnes. Dodal, že natáčení probíhalo podle harmonogramu a byli vyčleněni zaměstnanci, kteří dělali štábu průvodce. Podle webu také v epizodě seriálu budou vidět dosud nezveřejněné záběry pořízené pomocí dronů uvnitř vesnice.

První vězeň na Borech

Věznice Plzeň, s jejíž stavbou se začalo v roce 1873, je jako jediná na našem území postavená v pensylvánském, tedy paprskovitém stylu. Je největší věznicí v ČR, aktuálně je zde 1430 vězňů. Zároveň jde o nejstarší věznici u nás, která byla postavena přímo za účelem věznění.

První eskorta 43 trestanců dorazila z pražské Svatováclavské trestnice 15. července 1878. Vězněm s číslem 1 se stal bývalý obchodní příručí Bedřich Schneiberg z Prahy. Ten byl odsouzen k osmi letům těžkého žaláře za podvody. Od důvěřivých lidí vylákal peníze pod záminkou výnosného obchodu, který se nikdy neuskutečnil.

Jediným popraveným v areálu plzeňské věznice byl 21. června 1949 divizní generál Heliodor Píka. Stal se obětí vykonstruovaného politického procesu. V roce 1968 byl proces s Píkou obnoven, vojenský soud v Praze jej jako nevinného plně rehabilitoval.  

Za podivných okolností zemřel na Borech také bestiální převaděč Hubert Pilčík, který měl spáchat sebevraždu. Nejnovější informace ale ukazují, že možná vše bylo trochu jinak. Více si o tom můžete přečíst zde

Video  Hubert Pilčík – převaděč na smrt, jehož hlava skončila uložena v Ústavu soudního lékařství  - Videohub
Video se připravuje ...

Ales Ponec ( 13. září 2023 18:41 )

"On by si kazdy rozmyslel" To je prave ono. Kriminalnici nepocitaji s dusledky jejich chovani, neridi se vetsinou rozumem ale emocemi , nepremysleji. Budou (napriklad) krast i kdyby se jim za to sekaly ruce. Ani drakonicke tresty ve stredoveku nezabranily zlocinosti. Jsou to blbci.

lenka55 ( 13. září 2023 18:02 )

Ano, vězni by měli mít takové podmínky, aby se tam už nikdy nechtěli vrátit. Pokud pro ně není práce, navézt na důr několik nákladních aut písku, ten pokropit vodou a pěkně na kolečku ho vozit z jedné strany na druhou. TV jednou za týden zprávy, jídlo omezit na chleba, kafe z melty, zeleninové polévky, maso jednou týdně. On by si každý rozmyslet, jestli se tam chce ještě jednou dostat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání