Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Elone, ještě tu pracuju?“ Manažer na vozíku se musel Muska ptát na twitteru. Po padáku a urážkách přišla omluva

Autor: ČTK, mav, inf - 
10. března 2023
17:28

Majitel americké společnosti Twitter Elon Musk se omluvil bývalému zaměstnanci z Islandu, s kterým si na stejnojmenné platformě vyměnil sérii nepříjemných tweetů. Personální oddělení mu nebylo schopné odpovědět, zda je ve firmě ještě zaměstnán - tak se manažer oddělení produktového designu Halli Thorleifsson dotázal na twitteru přímo Muska.

Thorleifsson koncem února zjistil, že se nemůže přihlásit ke svému pracovnímu účtu, a na personálním oddělení Twitteru mu nedokázali jednoznačně odpovědět, zda byl propuštěn. Věděl ovšem, že je Musk na své sociální síti velmi aktivní a často tam probírá i otázky kolem řízení firmy. Tak mu tam svou situaci popsal.

„Jakou děláte práci?“ zeptal se ho následně Musk, který má na twitteru 130 milionů sledujících. Jejich komunikaci, která připomínala pracovní pohovor v přímém přenosu, proto s úžasem sledovali četní další uživatelé.

„To bych musel porušit ujednání o mlčenlivosti. Když mi to vaši právníci povolí písemně, milerád to proberu veřejně," reagoval Islanďan. „Schváleno, pokračujte,“ odvětil Musk okamžitě. Thorleifsson tedy stručně popsal své pracovní úspěchy. „Fotky, nebo se to nestalo,“ nevěřil generální ředitel.

A pak druhý nejbohatší muž světa napsal: „Skutečnost je taková, že tento chlapík (který je zámožný), nedělal žádnou skutečnou práci, na omluvu tvrdil, že má postižení, jež mu brání psát na klávesnici, a přitom zároveň divoce tweetoval.“

Po této konverzaci dostal Thorleifsson konečně e-mail z personálního oddělení, v němž mu potvrdili, že byl propuštěn. „To je úplně v pohodě, takové věci se dějí. Akorát se o tom lidem říká, což je evidentně v Twitteru nyní nepovinné. Další otázkou bude, zda mi zaplatí, co mi náleží dle smlouvy,“ komentoval Thorleifsson na sociální síti.

Musk: Radši volat než po twitteru 

Následně se ho však zastal kolega: „Jeho pracovní morálka je mimořádná, jeho talent a pokora na světové úrovni,“ napsal Daniel Houghton rovněž na twitteru. A na to Musk reagoval obratem: „Na základě vašeho komentáře jsem si s Hallim promluvil přes videohovor, abych zjistil, jaká je skutečnost. Je to dlouhý příběh. Je lepší s lidmi mluvit než komunikovat přes tweety.“

Následně se bývalému zaměstnanci veřejně omluvil, že jeho situaci nepochopil správně. „Opíral jsem se o informace, které mi byly sděleny a které byly nepravdivé, nebo v některých případech pravdivé, ale ne smysluplné,“ napsal Musk. „Zvažuje, že by v Twitteru zůstal,“ dodal.

Thorleifsson v roce 2021 prodal Twitteru svou agenturu Ueno, která se věnuje kreativnímu designu. Kolik za ni dostal, ale nechce říct. Spekuluje se, že Twitter by mu po jeho odchodu z firmy musel vyplatit značnou částku.

Thorleifsson trpí svalovou dystrofií - jak nyní vysvětloval, s klávesnicí a myší vydrží pracovat hodinu, dvě, než ho začnou chytat křeče. Jako manažer však hlavně dozoroval a mentoroval další zaměstnance, tolik psát nemusel.

Na Islandu je veřejně známý, vedl kampaň za lepší přístup pro vozíčkáře - usiluje o vybudování 1500 nájezdů, stovky jich už jeho iniciativa za uplynulý rok stihla. Loni jej čtyři média na Islandu zvolila osobností roku, prezident jej za kampaň ocenil Řádem sokola, jak uvádí Iceland Review. Když prodával svou firmu Twitteru, strukturoval transakci podle místních médií záměrně tak, aby islandské vládě zaplatil vysokou daň.

Musk Twitter koupil loni v říjnu a začal s radikální přestavbou firmy, mohutně propouštěl a zbývající zaměstnance nutí k mimořádnému nasazení. Vysloužil si za to spoustu kritiky, stejně jako za překotné zavádění nových funkcí.

Po čase vyhlásil na twitteru anketu, zda má v čele firmy zůstat. Když se lehká většina vyjádřila proti, slíbil, že poslechne - a později dodal, že snad náhradu sežene do konce letoška.

Video  ELON MUSK  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi