Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Češka měla na dovolené v Tunisku uškrtit manžela (†60): Stíhat ji možná budou v České republice

Autor: ČTK, jel - 
12. září 2023
20:02

Trestní řízení české turistky, která čelí obvinění z vraždy manžela, by Tunisko mohlo předat do Česka na základě existující bilaterální smlouvy. Africký stát „velmi předběžně“ sdělil, že je připravený se touto možností zabývat. Na dotaz ČTK to sdělilo české ministerstvo spravedlnosti, které o předání usiluje. Zároveň ale zdůraznilo, že vzhledem k místu spáchání trestného činu přísluší určení dalšího postupu tuniským úřadům.

Padesátiletá žena z Ostravy je v Tunisku obviněná z červencové vraždy svého o deset let staršího muže, rovněž českého občana. Pár byl v Africe na dovolené, muže tam nalezli mrtvého a při pitvě objevili na krku stopy škrcení. Tamní policie zadržela jeho manželku a soud ji poslal do vazby.

České ministerstvo spravedlnosti na případu spolupracuje s Nejvyšším státním zastupitelstvím a ministerstvem zahraničních věcí. „Prostřednictvím našeho zastupitelského úřadu v Tunisu byl tuniské straně komunikován náš zájem na rychlém řešení, a to především s ohledem na lidskoprávní aspekt věci, respektive obtížné podmínky výkonu vazby v zemi, kulturní a jazykovou bariéru i celkové okolnosti případu,“ sdělil mluvčí úřadu Vladimír Řepka.

Potrvá to ale měsíce

„Jednání ohledně možnosti převzetí naší občanky do České republiky nadále probíhají. Aktuálně disponujeme velmi předběžným vyjádřením tuniské strany, z něhož vyplývá připravenost zabývat se možností předání trestního řízení do České republiky na základě článku 48 bilaterální smlouvy mezi Českou republikou a Tuniskem, což je i naší prioritou,“ uvedl. „Konečné rozhodnutí nelze zřejmě očekávat dříve než v horizontu několika měsíců a bude záviset i na průběhu běžícího trestního řízení v Tunisku,“ dodal mluvčí.

Dvoustrannou smlouvu o právní pomoci podepsali zástupci ČSSR a Tuniska v roce 1979, platit začala o dva roky později. Zmíněný článek 48 má název „žádost o převzetí trestního stíhání“ a stanoví, že jeden stát se zavazuje trestně stíhat podle svého právního řádu své občany, kteří na území druhého státu spáchali činy trestné v obou státech, pokud mu druhý stát zašle diplomatickou cestou žádost o převzetí trestního stíhání se spisy, důkazy a informacemi, jež má k dispozici.

V dané kauze zahájili úkony trestního řízení pro podezření z vraždy rovněž moravskoslezští policisté, což jim umožnilo provést pitvu mrtvého muže. Česká policie tak postupuje právě pro případ, že by se vyšetřující tuniská strana rozhodla případ předat k trestnímu řízení do Česka.

Jak Blesk již v minulosti informoval, Češka se měla údajně k činu u soudu přiznat. Tuniští vyšetřovatelé ženu podle serveru viní z úkladné vraždy, konkrétně z toho, že skutek naplánovala ještě před cestou na dovolenou. Turistka nejprve tvrdila, že manžela objevila mrtvého v hotelovém pokoji poté, co se vrátila z pedikúry.

Video  Insta Crime Podcast: Dceru slavného spisovatele uškrtil její manžel.  - pdc, icp, Jedlička Čebotareva
Video se připravuje ...

Martin32 ( 19. září 2023 13:24 )

Ať ji stíhají v Tunisku vraždila tam ať si to odsedí tam to platí pro každého Čecha/Češku co vraždí v zahraničí.

Jura Konečný ( 16. září 2023 00:15 )

Tak snad ji nebudou stíhat v Ostravě u paní soudkyně Gillové, protože ta má takové rozsudky, že když se objeví respewktovaní znalci, kteří řeknou že původní rozsudek je vystavěn na špatných zjištění,

tak v rámci obnovy se zhodnotí, že noví znalci pouze vyjádřili svůj jiný názor na věc.

Že to jsou vlastně jiná slova pro to, že ve věci jsou nová zjištění, neboť to jsou soudní znalci, tak na to se nehledí.

Stejně jako na to, že vzorky tkání byly zničeny, aby se k nim obhajoba nedostala, stejn+ě jako na to, že se zjistilo, že v původních posudcích jsou použité lživé fotografie.

A tak se u nás soudí.

Kartel Zeman-Babisch ( 13. září 2023 08:36 )

To patří jinam.

Kartel Zeman-Babisch ( 13. září 2023 08:35 )

To byl učebnicový tah.
Babiš se dohodl s bankami, aby Kosteleckým uzeninám přestali poskytovat půjčky a tím donutili majitele k prodeji.

begonie ( 13. září 2023 06:13 )

Jsem Tady -..... vidím to také tak a ještě do toho bude remcat neteř (tedy podávat info na sociální sítě a do bulváru)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání