Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Hazardovali se životem: Lovci kešek vylezli na osmdesát metrů vysoký komín mlékárny!

Autor: pma, BLK - 
6. září 2023
08:24

Stačilo málo a mohli být po smrti. Řeč je o muži (38) a ženě (30) z České Lípy, kteří se tento týden vydali na svoji další geocachingovou výpravu. Dvojice vylezla na bezmála osmdesát metrů vysoký komín mlékárny, kde měli hledat další kešku. Při výstupu se sice jistili lanem, policie jim ale posléze stejně udělila pokutu za přestupek proti veřejnému pořádku.

V pondělí podvečer přijali operátoři tísňové linky oznámení o tom, že na 80 metrů vysoký komín v areálu bývalých mlékáren v České ulici v České Lípě stoupá člověk.

Zprvu vše nasvědčovalo tomu, že jde o možného sebevraha, který se skokem z komínu rozhodl ukončit svůj život. Na místo se ihned vydala policie spolu s hasiči. „Když kolegové z hlídkové služby  na místo dorazili, všimli si, že kousek od komína parkuje osobní vozidlo s logem hry Geocaching, a začali tušit, o co tady jde,“ popsala vývoj situace tisková mluvčí Ivana Baláková.

Po příjezdu policie navíc zjistila, že se na vrchol komínu snažili dostat dva lidé. Ti byli vyzváni, aby slezli zpátky na zem. „Z další komunikace s oběma dobrodruhy vyšlo najevo, že jsou jištěni horolezeckým vybavením a že na vrcholu komína hledali kešku. Vzhledem k tomu, že sestup zvládali vlastními silami, nebylo nutné, aby jim při tom hasiči pomáhali,“ upřesnila mluvčí. 

Poté, co dvojice odvážlivců slezla na zem, měli policii co vysvětlovat. Osmatřicetiletý muž a jeho třicetiletá partnerka, kteří za dobrodružstvím přijeli z Prahy, vyfasovali od policie pokutu za přestupek proti veřejnému pořádku.

Proč se keška nacházela na komíně, není jasné. Pravidla geocachingu totiž umisťování schránek na podobné objekty zakazují. „Nepovoluje se umístění keší na komínech, vysílačích a provozovaných sloupech inženýrských sítí, pokud je nutné na ně lézt,“ zaznívá v pravidlech geocachingu.

Banner odkazující na kalkulačku nejvýhodnějšího životního pojištění

Video  Martina popisuje drama na Vltavě: Zachraňovala dva tonoucí lovce kešek  - David Vaníček
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání