V kešce může být cokoli – plyšová hračka, notes i plecháček na mléko. Může to být opravdu kdeco, protože u geocachingu nejde o hmotnou stránku pokladu. Kačerům, jak se hledačům říká, jde o dobrou zábavu.

Autor: iStock

Ve dne v noci

Právě hledání pokladu čili keše je nejatraktivnější součástí geocachingu,“ říká jeden z nadšenců, psycholog Martin Janda. S geocachingem začal v době, kdy na sobě pozoroval známky velkého stresu a vyčerpání. Celé je to snadné, ke schránce s pokladem vás přivede GPS navigace, do které si nahrajete souřadnice místa úkrytu keše. Ty nejsnadněji a nejlépe najdete na webových stránkách geocaching. cz. Na webové stránky zadávají místa s úkryty ti, kteří je přímo na daném místě schovali. V geocacherské komunitě se o prvenství v nálezu schránky urputně soutěží. Mnoho hledačů má ve svých telefonech aplikaci, která je bez ohledu na denní či noční dobu upozorní na umístění nové keše, a oni pro ni klidně uprostřed noci vyrazí.

Autor: iStock

Poklad nepoklad

Cache neboli keš je obyčejná plastová nebo plechová krabička, do které se ukládají opravdu různorodé maličkosti. Důležitý není obsah, ale zajímavost místa uložení a také zmíněné prvenství objevu. V keši můžou být přívěsky na klíče, malá plyšová zvířátka, menší talismany, hlavolamy, sponky, zrcátka, hezké pohlednice i miniknížky. Naopak se nesmí do keší vkládat potraviny, které se dříve nebo později stejně zkazí, alkohol, cigarety nebo věci, které by mohly jakkoli zranit dětské nálezce - nože, nůžky, zbraně, pyrotechnika, sklo a podobně. Když keš zakládáte vy, nezapomeňte do ní přiložit tužku nebo propisku a zápisník neboli logbook, kam se zapíše úspěšný objevitel pokladu. Ten to zaznamená následně i na internetu.

Autor: iStock

Pravidlo bezpečnosti

Umístit schránky ale není jen tak, má to svá pravidla. Tím prvním je bezpečnost. Místo by tak nemělo být extrémně náročné, ale ani příliš snadné, co se týče přístupu, aby ho nenašli lidé, kteří nejsou do geocachingu zapojeni. Keše by neměly být zakopány pod zemí nebo zavěšeny někde na stožárech nebo vysokých stromech, umístěny na dálnicích nebo rychlostních silnicích, na komínech, na železničních tratích, v jeskyních, aby jejich vyhledání nebylo vysloveně hazardováním se zdravím. Je proto opravdu důležité zachovávat bezpečnostní pravidla a zásady, které jsou zveřejněny na webových stránkách geocachingu (geocaching.cz). Tato omezení jsou velmi malá, protože míst vhodných pro keše je i tak neuvěřitelně mnoho.

Zapojí se i hlava

Pro pestrost a radost ze hry je dobré, když kačeři musí do hledání zapojit logické myšlení a všemožné znalosti. „Hodně lidí má proto v oblibě mystery keše nebo multikeše, kdy je pro dohledání pokladu třeba vyřešit i matematické, logické a jiné vědomostní a znalostní úkoly. Jen tak se dají rozkrýt souřadnice, které bývají takto zašifrované a bez kterých se nemůžete dostat do cíle,“ vysvětluje Martin Janda. Jak také dodal, při aktivním geocachingu se každému kačerovi hodí znalosti jazyků, zeměpisu, historie a další dovednosti.

Autor: iStock

Co je GPS?

Jde o zkratku slov globální poziční systém. Byl vyvinut pro potřeby armády. Je ale vhodný i pro motoristy, cyklisty a turisty. Jinak je GPS přístroj přibližně o velikosti mobilu. Určí vaši pozici, a když do něj zadáte souřadnice a adresu, najde vám hledané místo a naviguje vás k němu. Při geocachingu zadáte souřadnice a „džípíeska“ vás k pokladu dovede s přesností asi pět až dvacet metrů. Chcete vědět víc? Důležité informace jsou na geocaching.com

Jak se pozná závislý kačer?

  • První věc, kterou si zabalí na dovolenou, je GPS.
  • Vybírá si práci podle keší v okolí.
  • Podepisuje se svou kačerskou přezdívkou.
  • Nedokáže se při řízení soustředit na cestu, protože se pořád dívá po dobrých místech na kešku.
  • V kraťasech se brodí dvoumetrovými kopřivami místo toho, aby se vrátil a zkusil najít lepší cestu.
  • Když mu cesta, kterou normální člověk zvládne za dvě hodiny, trvá hodin třináct. Zato má 20 nových keší.
  • Přátelé mu k narozeninám vytvoří soukromou kešku, protože je nenapadne nic jiného, čím by mu mohli udělat radost.

(zdroj: www.poklady.com)

Článek vyšel v časopise Blesk zdraví. Zakoupíte ho v každé trafice nebo si ho můžete objednat v pohodlí vašeho domova v našem iKiosku. Poštovné je ZDARMA.