Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Závěsné křeslo nebo minibar? Vyšperkujte si exteriér vlastními projekty

/
  • Minibar z palet se stane středobodem vaší terasy. A je tak snadné ho vyrobit!
    Minibar z palet se stane středobodem vaší terasy. A je tak snadné ho vyrobit! (OBI)
    2. července 2022 ● 06:00

    Přemýšlíte, že by vašemu balkonu či zahradě prospěla nějaké drobná změna? Hledáte něco originálního, nebo chcete ušetřit? Inspirujte se našimi venkovními projekty, máme pro vás neotřelé tipy na nábytek i dekorace.

    Letní období je většinou časem relaxu a dovolených. Využijte tyto chvíle a pusťte se do vlastního projektu, díky němuž získá váš venkovní prostor nový šmrnc. Máme nápady pro zručné kutily, nedočkavé i nešiky. Pojďte si s námi vyrobit minibar za hubičku, z něhož bude návštěvám přecházet zrak, pohodlné houpací křeslo nebo půvabné girlandy ze zavařovaček. Tak hurá do díla!

  • 1.

    Venkovní minibar z palet

    Autor: OBI

    Postavte si bar, ze kterého budete moci hostům servírovat nápoje, vytvořte útulný kout pro příjemné rozhovory a zajistěte pomocí těch správný dekorací perfektní atmosféru. Naplňte zinkový kbelík ledem a vaše nápoje zůstanou dlouho studené. Koktejly můžete ozdobit vlastními bylinkami vypěstovanými v truhlíku. Díky tomu můžete od nynějška na balkoně nebo zahradě trávit příjemné večery. Jak postavit vlastní minibar?

    Autor: OBI

    Tvoří ho palety s pracovní plochou a pultem. Budete potřebovat celkem 4 europalety a dřevěnou pracovní desku. Palety i desku zbruste, případně ošetřete olejem, lakem či lazurou. Nezapomeňte, že přípravek použitý na desku by měl mít atest pro styk s potravinami. Čelo baru tvoří dvě palety, strany vždy jedna. Všechny díly pevně spojte pomocí vrutů a akušroubováku.

  • 2.

    Facelift zahradního nábytku

    Autor: Rust-Oleum

    Své terase můžete dodat úplně nový vzhled, aniž byste museli vyrazit do obchodu se zahradním nábytkem. Dejte tomu starému nový barevný kabátek a uvidíte, jak se vaše terasa rozezní v duchu letních rytmů. A pokud máte plastový nebo z umělého ratanu, nezoufejte. I ten se dá pomocí barev ve spreji proměnit. Inspirujte se třeba v následujícím videu:

     

  • 3.

    Dekorativní květinový žebřík

    Autor: Balakryl

    Zda dáte nový život starým štaflím, nebo si sestavíte svůj vlastní žebřík, to už záleží jen na vašich preferencích a zručnosti.

     

    Pokud se nebojíte vzít do ruky štětec a šroubovák, zvládnete si žebřík na květiny vyrobit sami. Aby žebřík dobře stál, je důležité mít latě na koncích seříznuté pod úhlem 76°. Můžete si je seříznout sami, pokud to umíte s pokosovou pilou nebo s úhloměrem a pilkou. Pokud ne, v hobby marketech, kde prodávají řezivo, vám je nařežou podle vašeho zadání.

    Autor: Balakryl

    Na dvou delších latích si nejprve rozměřte a tužkou označte (vždy ve stejné výšce) místa, která pak spojíte pomocí tyček (s využitím samořezných šroubů). Tyče je dobré si předem z obou stran navrtat, aby při šroubování nepraskly.

     

    Ze zadní strany žebříku našroubujte podpěru tak, aby seříznutí kratších latí bylo hezky v zákrytu s delší latí. Pokud si otvory předvrtáte, můžete využít vratové šrouby s křídlovou matkou. Díky nim půjde podpěra kdykoliv snadno povolit a žebřík můžete na zimu složit, aby zbytečně nepřekážel. Podpěru je dobré asi ve třetině délky latí zpevnit také jednou příčnou tyčkou.

    Autor: Balakryl

    Očka s vrutem našroubujte doprostřed obou spodních tyčí (jak na žebříku, tak na podpěře) a zacvakněte řetízek. Je to pojistka, aby se žebřík náhodou „nerozjel“. Očka si před natíráním můžete obalit samolepicí malířskou páskou, ochráníte je tak před nechtěným obarvením.

     

    Nakonec žebřík natřete libovolnou barvou a pomocí závěsných květináčů osázejte.

  • 4.

    Závěsné textilní křeslo

    Autor: Möbelix

    Tento výrobek můžete na podzim přestěhovat do interiéru a prodloužit si „houpací“ sezonu. 

     

    Z pevné látky (např. bavlněné plátno) vystřihněte lichoběžník. Dlouhá strana bude měřit 140 cm a krátká 100 cm. Následně na všech 4 stranách vytvořte lem: látku na vrchní i spodní straně lichoběžníku dvakrát zahněte a upevněte kolíčky, poté zafixujte žehličkou a prošijte šicím strojem. Stejným způsobem vytvořte lem na bočních stranách lichoběžníku. Navíc tu ale potřebujete udělat tunýlek, kterým později provlečete lanko. Za tímto účelem si odměřte 7–8 cm od obou okrajů. Přehněte a prošijte.

     

    Vezměte si kulatou dřevěnou tyč a od každého kraje si vyznačte dva body vzdálené 3 a 7 cm. Do těchto bodů vyvrtejte díry dostatečně velké na to, aby se jimi dalo provléct lanko. Oba konce lanka provlečte vnitřními otvory v tyči a na spodní straně je zafixujte uzly. Lanka provlečte přes tunel a následně skrz vnější otvory v tyči. Zavěste.

     

    Podrobný návod najdete na blogu Möbelix v sekci Tipy a triky.

  • 5.

    Závěsné dekorace ze zavařovaček

    Autor: iStock

    Tento nápad se dá proměnit hned ve dvě dekorativní řešení. V prvním případě můžete vázičky naplnit vodou a ozdobit živými květy. Můžete takto ozvláštnit jednu stranu pergoly nebo zeď balkonu. Ve druhém případě do zavařovaček navázaných na šňůře vložte čajové svíčky a světelný řetěz je na světě. Ze zavařovaček můžete dělat i různé shluky nebo je jen tak ledabyle rozvěsit na strom.

    Autor: iStock

  • 6.

    Květinová girlanda z moduritu

    Autor: Tchiboblog

    Na podložku si připravte kousek moduritu a skleničkou nebo plastovým válečkem ho uválejte na placku. Návod na domácí modurit ze škrobu a jedlé sody od autorky nápadu Adély Zrzavé najdete na Tchiboblog v rubrice DIY.

     

    Sklenicí vykrajujte kolečka. Plochu koleček vždy potřete trochou vody, aby povrch více lepil. Pomocí špejle opatrně vkládejte květiny na střed koleček a nebojte se květy zatlačit víc do hmoty. Nezapomeňte pomocí špejle vytvořit otvor pro provázek – dostatečně daleko od kraje, aby se kousek nad dírkou neodlomil. Výrobek nechte alespoň 24 hodin schnout na podložce na teplém a suchém místě. Po uschnutí kolečka točivým pohybem zvedněte, opatrně navlékněte na provázek a vytvořte řetěz.

     

    Jaké květiny se hodí na girlandu?

    Skvělé jsou sušené nebo vylisované květy a listy. Jejich jediná nevýhoda je, že se při manipulaci mohou lámat. Druhou variantou jsou živé květiny. 

     

    Ušetřete a vyberte si zahradní nábytek a doplňky na našem Blesk Bazaru.

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy