Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Požár panelového domu v České Lípě: Podle policie jsou na vině i potkani!

Na sídlišti v České Lípě hořel panelový dům, k požáru přispěli přemnožení potkani (10. 8. 2023).
Na sídlišti v České Lípě hořel panelový dům, k požáru přispěli přemnožení potkani (10. 8. 2023).  (Autor: Policie ČR)
Autor: ČTK - 
10. srpna 2023
20:36

Pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti prověřuje policie požár panelového domu v České Lípě. Hořet začalo ve středu ráno od rozvodné skříně, kvůli vysokému zakouření museli z domu evakuovat 54 lidí včetně sedmi dětí. Vyšetřovatelé budou zjišťovat, zda někdo nezanedbal povinnost při kontrole stavu rozvodů elektřiny v domě. K požáru mohli navíc přispět i přemnožení potkani, jednoho mrtvého našli i v rozvodné skříni, kde nastal zkrat, uvedla ve čtvrtek na webu českolipská policejní mluvčí Ivana Baláková.

Požár v domě v Dlouhé ulici odhalila jedna z jeho obyvatelek ve středu kolem 04:30. Zjistila, že nejede výtah. „Když scházela po schodech dolů, ucítila nejprve zápach kouře, ve druhém patře se na ni začal valit dým. V přízemí pak už šlehaly plameny z rozvodné skříně, a proto okamžitě vytočila tísňovou linku 150. Hned potom začala bouchat na sousedy, aby je na nebezpečí upozornila, ale v tuhle časnou ranní hodinu nikdo nereagoval,“ popsala událost Baláková.

Na místo ale brzy dorazily policejní hlídky. Hned po nich přijeli i hasiči, kterým se podařilo plameny v poměrně krátké době uhasit. Velitel zásahu kvůli vysokému zakouření domu rozhodl o evakuaci všech nájemníků. „Dům muselo opustit 54 jeho obyvatel včetně sedmi dětí a pět domácích mazlíčků,“ uvedla mluvčí policie. Dům je kvůli požáru od středy odpojen od elektřiny. „V souvislosti s událostí jsme už zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu obecného ohrožení z nedbalosti,“ doplnila Baláková.

Podíl na požáru mohli mít podle policejní mluvčí i přemnožení potkani. Ti, pokud mohou, pronikají i do rozvodných skříní a nahlodávají tam kabely. Správci domů by se měli podle Balákové na základě této zkušenosti přesvědčit o tom, zda mají hlodavci do elektrorozvodné skříně přístup. A pokud ano, měli by jim v tom zabránit. „Ochrana nájemníků i jejich majetku před požárem, který může v domě vzniknout vlivem zásahu potkanů, za to jistě stojí,“ dodala policejní mluvčí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání