Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na slušovické diskotéce v tlačenici málem umírali mladiství: Padlo obvinění z obecného ohrožení

Autor: ČTK - 
3. srpna 2023
12:24

Policie navrhla kvůli loňskému neštěstí na diskotéce ve Slušovicích na Zlínsku obžalovat devětadvacetiletého muže z obce u Zlína a firmu sídlící na Zlínsku z obecného ohrožení z nedbalosti. Muži hrozí v případě odsouzení až osmileté vězení, firmě peněžitý trest a zákaz činnosti, uvedla v tiskové zprávě policejní mluvčí Monika Kozumplíková. V noci na neděli 30. října vznikla na schodišti, které vede do hudebního klubu, tlačenice. Zranění při ní utrpělo 12 lidí. Pět z nich skončilo v nemocnici, všichni pacienti byli nezletilí.

Vyšetřování případu policie ukončila v těchto dnech. Podle mluvčí komisař kriminální policie předložil státnímu zástupci Okresního státního zastupitelství ve Zlíně návrhy na podání obžaloby proti muži i firmě, které policisté v souvislosti s případem stíhají od letošního května. „Mladý muž jako jediný jednatel společnosti, organizátor a člen ochranky na diskotéce ve Slušovicích neučinil odpovídající bezpečnostní opatření a nedodržel maximální kapacitní omezení vstupu osob, když do prostor o maximální kapacitě 280 osob pustil minimálně 400 návštěvníků, přičemž vstup do objektu nebyl nijak regulován,“ uvedla už dříve Kozumplíková.

Majitel objektu Jiří Kotek na dotaz ČTK uvedl, že návrh na podání obžaloby je pro něj nová informace. „Nemůžu se k tomu vyjádřit, protože jsem ho neviděl,“ řekl Kotek. Na jaře ČTK řekl, že klub v době neštěstí přeplněný nebyl. Podle něj sice bylo vyčleněno 400 vstupenek, ale ve vnitřních prostorách tolik návštěvníků nebylo. „Lidi to posuzovali včetně venkovních prostor. Vnitřní klub přeplněný určitě nebyl,“ uvedl tehdy Kotek.

Na schodišti mezi prvním a druhým patrem objektu podle policie vznikla kritická situace, když se tam setkalo velké množství lidí, kteří chtěli vstoupit dovnitř, nebo jít ven. „Tím si zcela znemožnili pohyb, což u některých vyvolalo paniku, dechovou tíseň, ztrátu vědomí, přičemž někteří návštěvníci spadli a jiní po nich šlapali. Osmnáctiletá dívka utrpěla těžkou újmu na zdraví a patnáctiletý hoch utrpěl vážnou poruchu zdraví. Oba byli v přímém ohrožení života,“ uvedla policejní mluvčí.

Dalších deset návštěvníků ve věku od 15 do 19 let utrpělo různé druhy zranění a psychických potíží. „Vzniklo tím u nich riziko těžké újmy na zdraví a jenom díky shodě příznivých okolností k takové újmě nedošlo,“ uvedla Kozumplíková.

Jednatel firmy podle policie způsobil obecné ohrožení tím, že vydal lidi v nebezpečí smrti nebo těžké újmy na zdraví a porušením důležité zákonné povinnosti způsobil těžkou újmu na zdraví. „Stejně se provinila také firma jako právnická osoba,“ doplnila mluvčí. Hudební klub ve Slušovicích je v provozu.

Video  Policisté pátrali po muži, který v Plzni zmizel z bytu s kojencem (5 měs.).  - PČR
Video se připravuje ...

Kristýna Fla ( 3. srpna 2023 13:29 )

To tam dávali něco zadarmo?! Že by gram koksu?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání