Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Podcast: Týraní chlapci z Kuřimi měli Škrlovou za „Bohem vyvolenou“. Znali její pravou identitu?

Video se připravuje ...
Autor: pdc, icp, jel - 
3. srpna 2023
05:00

V květnu roku 2007 byl odhalen hrůzný případ týrání dětí v Kuřimi. Tehdy sedmiletého Ondřeje našli policisté v příšerných podmínkách. On, jeho o dva roky starší bratr Jakub i údajná třináctiletá handicapovaná Anička byli umístěni do Klokánka. Vychovatelky později popsaly jednání traumatizovaných chlapců i divné chování dívky, kterou tehdy všichni považovali za třináctiletou Aničku.

Podcastová minisérie, kterou si pro vás připravil Blesk a Insta Crime Blog, podrobně mapuje hrůzný případ známý jako kuřimská kauza. V pátém díle této speciální série vám moderátorky Insta Crime Podcastu Tereza a Petra přiblíží, jak se chlapci i údajná Anička chovali po umístění do brněnského zařízení FOD Klokánek.

Video  Kuřimská kauza, díl 5: Týraní chlapci z Kuřimi měli Škrlovou za „Bohem vyvolenou“. 
Video se připravuje ...

Anička v Klokánku mluvila velmi tiše, na dotek reagovala obranně, byla shrbená a neustále se skrývala. Navíc odmítala jíst a neustále se dožadovala některé ze sester Mauerových. Za celou dobu ji nikdo neviděl svlečenou, i dětské lékařce se velmi vzpírala. Ta vypověděla, že jí to přišlo divné, protože si vždy dokázala získat důvěru každého dítěte.

Osobnost Aničky byla tehdy vyhodnocena jako psychopatická s nutností hospitalizace na dětské psychiatrii, k čemuž nakonec nedošlo, protože začala jíst. Ředitelka Klokánka vypověděla, že Klára Mauerová se za celou dobu nezeptala na zdravotní stav svých synů a ptala se na návštěvy pouze u Aničky. Vychovatelky také překvapilo, že přestože měla být dívka na mentální úrovni předškolního dítěte, velmi dobře skládala puzzle a při telefonickém hovoru s Kateřinou ji upozornila, že je odposlouchávají.

Znali ji jako Báru?

Oproti tomu byli oba chlapci velmi mazliví a projevovali mnoho znaků typických pro citovou deprivaci. U Ondry došlo v důsledku týrání k dočasnému zastavení psychického intelektu a ztrátě socializace. Projevoval se také agresivitou, destruktivním chováním a zužoval ho jakýsi pocit viny. Jakub špatně nesl, že Ondra musel spát v komoře a Anička s mámou v posteli. Kluci se mezi sebou také hodně prali. Starší z nich to komentoval tak, že je to přece normální, že takhle se k nim chovala maminka.

Grafický přehled osob z kuřimské kauzy Grafický přehled osob z kuřimské kauzy | Blesk

Oba chlapci měli velice zvláštní vztah k Aničce. Oba ji doslova adorovali, popisovali ji jako bezchybnou, hodnou a dle slov Jakuba „Bohem vyvolenou“. Ondra i Jakub v přípravném řízení o Aničce uvedli, že je hodně nemocná a že se jmenuje Bára, ale že jí museli říkat Anička. Jakub při svém pozdějším výslechu také uvedl, že Barboru znali, že se jedná o ženu, která žila s jejich tetou.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání