Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Podcast: Škrlová kvůli proměně v „týranou“ Aničku držela drsnou hladovku. Barbora zemřela, tvrdila Mauerová

Video se připravuje ...
Autor: pdc, icp, jel - 
13. července 2023
05:00

Barbora Škrlová stála v popředí celé kuřimské kauzy. Po odhalení případu se všichni domnívali, že se jedná o třináctiletou dívku a byla společně s týranými chlapci Ondřejem a Jakubem umístěna do Klokánku. Jak se ale Škrlová z dospělé ženy, která měla vystudovanou vysokou školu, stala třináctiletá holčička? A jak se ocitla v rodině Kláry Mauerové?

Před 16 lety bylo v Kuřimi na Brněnsku odhaleno týrání dětí. Případ známý jako kuřimská kauza dodnes budí otazníky. Podcastová minisérie, kterou si pro vás připravil Blesk a Insta Crime Podcast, se snaží tuto mrazivou kauzu zmapovat co nejpodrobněji. V nejnovějším díle vám moderátorky Tereza Prošková a Petra Macháčková přiblíží několik dalších aktérů kauzy i celou proměnu Barbory Škrlové.

Video  Kuřimská kauza, díl 2: Škrlová kvůli proměně v „týranou“ Aničku držela drsnou hladovku.  - pdc, icp, Carvalho, Marek, Chebotareva
Video se připravuje ...

Přeměna v Aničku

Už během studií na JAMU se Škrlová seznámila s Kateřinou Mauerovou, a dokonce spolu žily ve společné domácnosti. Později začaly tvrdit, že má Škrlová leukémii a Mauerová je její opatrovatelka. Zvedala za ni telefony a vyřizovala věci. Dokonce společně sehrály divadlo na spolužáky Barbory z vysoké školy, kteří ji chtěli navštívit v nemocnici. 

Grafický přehled osob z Kuřimské kauzy Grafický přehled osob z Kuřimské kauzy | Blesk

Později Kateřina rozhlásila po rodině a známých, že Škrlová zemřela, a tehdy se začala rodit třináctiletá Anička. Ženy společně vymyslely příběh jejího původu. Škrlová alias Anička začala navštěvovat jako dítě kroužky v centru Paprsek, který vedla Kateřina Mauerová. Ta pak údajně týranou holčičku původem z Norska představila své sestře Kláře. Ta s holčičkou soucítila a začala si ji brát domů na návštěvy. Anička měla kreslit děsivé obrázky s tématikou týrání i sexuálního násilí. Později popisovala šílené věci, které se jí údajně měly v Norsku dít. Klára později souhlasila, že u ní dívka bude žít.

Anička pak následně odjela na údajný léčebný pobyt. Škrlová se v té době uchýlila na chatu v lesích, kde držela velmi drsné hladovky. Snažila se získat zjev týrané třináctileté holčičky. V té době si ostříhala vlasy a podstoupila liposukci. Celou tuto proměnu Škrlová popsala ve svých denících.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání