Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Na houbaře zaútočila medvědice: Zranila ho na břiše a na ruce!

Autor: fik - 
25. srpna 2023
13:30

U obce Liptovská Kokava došlo ve středu 23. srpna k útoku medvědice. Obětí se stal sedmapadesátiletý houbař. Naštěstí se mu podařilo vyváznout pouze s lehkým zraněním a po ošetření byl propuštěn do domácí péče. Muž se pohyboval mimo vyznačené trasy a údajně neslyšel varovné signály, které medvědice vydávala, než zaútočila. 

Sedmapadesátiletý muž se ve středu vydal na houby mimo vyznačené turistické trasy podél řeky Belá mezi obcemi Liptovská Kokava a Pribyla. Místo hříbků však narazil na medvědici. 

Slovák naštěstí utrpěl pouze lehká poranění v oblasti břicha a pravé ruky. Z místa útoku odešel po svých a po návratu domů si zavolal záchranku. Zranění však naštěstí nevyžadovala hospitalizaci a houbař byl po ošetření propuštěn do domácí péče. 

„S největší pravděpodobností muž kvůli hučení řeky neslyšel varovné signály medvědice, která se pohybovala poblíž. V drtivé většině případů

Medvěd malajský Medvěd malajský | Blesk:Karel Kopac Karel Kopáč
medvědi totiž člověka vrčením nebo funěním varují, aby se nepřibližoval. Zaútočí až následně,“ vypověděla Simona Klamárová ze zásahového týmu. 

Státní ochranáři obratem místo střetu prověřili, komunikovali se záchranáři a snažili se mluvit se zraněným. „V souvislosti se zvýšeným pohybem veřejnosti v nepřehledných lesních porostech nejen během houbařské sezony vyzýváme k opatrnosti. Vyhnout se neočekávanému střetu s medvědem pomůže schopnost rozeznat pobytové znaky a nejčastější potravu medvěda,“ uvedl komunikační tým Státní ochrany přírody pro Noviny.sk.

Video  Medvěd baribal přeskočil plot luxusní vily a šel se zchladit do bazénku.  - Policie Burbank
Video se připravuje ...

Letos jde již o devátý útok medvěda na člověka. Státní ochranáři a ministerstvo životního prostředí v této souvislosti pracují na souboru opatření, které posílí akceschopnost, prevenci a spolupráci v oblasti medvěda. Aktuálně se také testují aplikace pro ohlašování výskytu medvědů, formuje se nový zásahový tým a uskutečnilo se setkání pracovní skupiny pro medvěda hnědého složené ze zemědělců, myslivců, ochránců přírody a dalších aktérů.

Blesk kalkulačka - přemýšlíte o životním pojištění?

defakto ( 25. srpna 2023 16:31 )

... a co se diví , že potkal medvěda když se pohybuje v jeho rajonu ? Medvědice ho jenom trochu pohladila , to aby mněl na ní památku.

krapotkin ( 25. srpna 2023 16:03 )

Zase jeden lakomec, který neví, že když jde do lesa, má brát svačinku i pro medvídky. Asi neviděl film o Méďovi Béďovi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání