Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Mladého medvěda nemilosrdně usmrtili: Nevěděli si s ním rady, přestože nikoho neohrozil

Medvěd malajský
Medvěd malajský  (Autor: Blesk:Karel Kopac Karel Kopáč)
Autor: fik - 
5. srpna 2023
16:38

Nedaleko Demänovské doliny ve středu usmrtili mladého medvěda hnědého. Do vesnice chodil hledat potravu a obyvatelé zvíře vnímali jako problémové. Ochránci teď čelí kritice ze strany vedení táborské ZOO. Podle jejího ředitele za smrt samce mohou obyvatelé dědiny a dalo se tomu snadno předejít. Případ nyní prošetřuje policie.

Ve středu 2. července na území Národního parku Nízké Tatry nedaleko slovenské obce Demänovská dolina zásahový tým usmrtil tříletého samce medvěda hnědého. Ten přitom nikoho neohrožoval, pouze si chodil do vesnice hledat potravu, uvedla TV Markíza.

Mnoho vlastníků ubytovacích a rekreačních středisek přitom nemělo správně zabezpečené své nádoby na odpad, přestože na to byli několikrát upozorněni. Zvířeti tak umožnili lehce dostupnou potravu. Není tedy divu, že se do dědiny rád a často vracel. Kromě několika převrácených popelnic ale žádnou škodu nikomu nezpůsobil a nikoho přímo neohrozil.

Podle doktora Evžena Korce, ředitele ZOO Tábor, je vina na straně obyvatelů Demänovské doliny. „Trest by si spíše zasloužili lidé, kteří situaci nechali dojít tak daleko. Kdyby to začali řešit dříve a kompetentněji, mohlo tohle krásné a ve volné přírodě ohrožené zvíře i nadále žít,“ řekl. 

Podle jeho názoru proti majitelům středisek měly zasáhnout úřady a razantně je přinutit, aby odpad ihned zabezpečili. Místo toho ale medvěda nemilosrdně zastřelili a jeho tělo skončilo v místním mysliveckém sdružení. 

Mnohem humánnějším řešením zneškodnění mladého samce se jeví jeho odchycení a převezení do zoologické zahrady s velkým medvědím výběhem. Zástupkyně Státní ochrany přírody však prohlásila, že šlo o jedince zvyklého na život ve volné přírodě a jeho adaptace na život v zajetí by nebyla možná. „Pokud není toto vyjádření zkreslené, pak jde o naprosto nekompetentní vyjádření člověka, který zoologii vůbec nerozumí,“ kritizuje přístup zástupkyně pan Korec.

Medvěd hnědý je na Slovensku chráněné zvíře a jeho zastřelení je trestným činem porušování ochrany rostlin a živočichů, za který hrozí až dvouleté vězení v prokázání viny. Policie bude šetřit, zda nešlo v tomto případě zvolit jiné řešení. 

„Apeluji na kompetentní orgány a lidi na Slovensku, aby podobné případy v budoucnu řešili s větším rozmyslem a hledali cesty, jak život chráněného zvířete zachránit. Zvláště, když je na řešení spoustu času. Medvědi hnědí žijí na Slovensku dlouhodobě a lidé se na jejich blízkost musí připravit a zvyknout si na ni,“ dodal ředitel táborské ZOO.

 

nemocna ( 9. srpna 2023 01:59 )

Lidé by se už konečně neměli roztahovat všude kde se dá, kácet lesy stavět další a další baráky, chaty, hotely, silnice, dálnice oplocovat, zvířata potřebují migrovat my také nejsme jen na jednom místě, máme města, vesnice, rekreační střediska, to se musí další příroda ničit brát jim zvířatům? jestli to tak půjde dál nebude žádná příroda, les, žádná zvířata, jen baráky a lidi, to musí mít někteří i deset děcek? nestačí jedno nejvíce dvě? jsme přelidněni a vlády to chtějí srovnat že se vypouští různé viry a jedy at jich aspon po tisících v každé zemi umřou

nemocna ( 9. srpna 2023 01:41 )

VRAZI zabijáci, chudák mladý míša, nikomu nic nedělal, že si chodil pro potravu? no a co?, lidi si snad do jejich teritorium nechodí pro potravu? do lesa na houby, borůvky, jahody, ostružiny? kdyby jim všechno nevysbírali lidi a neulovili co se dá nechodili by hledat potravu k lidem, za to můžou lidi vše chtějí mít nenažranci zvířatům nic nenechat a ještě je vraždit? že chtějí najít potravu u lidí? lidstvo je největší zkáza této planety, nechtějí se uskromnit a naučit se žít se zvířaty a nechat jim kus území aby tam lidé nechodili a nic nesbírali, medvídek potom vždy odešel a nikomu nic neudělal to ho museli hned zastřelit? to když lidé vkročí do lesa tak by je měli medvědi roztrhat že tam nemají co dělat? doufám že toho vrahouna zavřou na pár let a ostatní si uvědomí nechal zvířata na pokoji v klidu odejít

krapotkin ( 5. srpna 2023 22:01 )

Však příroda to už začíná člověku vracet. Zatím jen útoky žraloků a želv.

krapotkin ( 5. srpna 2023 21:59 )

To v Čechách taky.

Petr Kolar ( 5. srpna 2023 19:33 )

Souhlasim s reditel ZOO Tabor, ze je nesmysl ze by nemohl medved zit v zajeti. Ale to je tak vsechne. Problem medvedu je:
1) zadna zoo medvedy roky nechce ani zadarmo, to stejne plati i o zirafach.
2) medved v sidle cloveka nema co delat. Pokud ztrati plachost tak je jeho pritomnost v lidske blizkosti na povazanou. Ostatne medved-pubertak (vek 2-3 roky) je nejvice nebezpecny, zkousi sve hranice. To rekne kazdy ranger v NP v US ci Kanade.
3) ano, je chyba lidi ze maji volne popelnice. Ale pro tamni obyvatele je jednodussi odsrel/odchyt nez zajistit stovku popelnic. Navic Demenovska dolina je hlavni centrum cestovniho rucho Nizkych Tater, a nechcete aby medvedi volne chodili mezi turisty ve meste.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání