Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Čecha obžalovaného z miliardových podvodů zadrželi u Korfu: Ukrýval se na lodi

Autor: ČTK - 
3. srpna 2023
20:14

Řečtí policisté zadrželi na lodi nedaleko ostrova Korfu muže obžalovaného z úvěrových podvodů s miliardovou škodou. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí českého policejního prezidia David Schön. Případ podle něj souvisí se spořitelním družstvem. Muž bude po vyřízení administrativy předán do Česka, kde bude u soudu pokračovat projednávání jeho případu.

Muž se podle Schöna dlouhodobě vyhýbal trestnímu řízení a v březnu letošního roku se začal skrývat. Soudy proto vydaly příkaz k jeho zatčení, policisté následně zjistili, že se skrývá v zahraničí. „Na začátku dubna tak byl na uprchlíka vydán i evropský zatýkací rozkaz, který umožňuje rychlé a efektivní provádění nezbytných úkonů na území EU, včetně zadržení muže v zahraničí,“ vysvětlil Schön.

Indicie podle mluvčího vedly nejprve do Německa, Chorvatska a nakonec i do Řecka. „Vzhledem k tomu, že získané informace stále více ukazovaly na to, že se muž skrývá v Řecku a k pohybu i úkrytu využívá loď, která v jeho životě hrála již dříve významnou roli, stalo se běžnou součástí práce kriminalistů i každodenní využívání veřejně dostupných aplikací ke sledování pohybu lodí na moři,“ popsal mluvčí. Prověřili i rodinu obžalovaného muže a jeho dřívější vystupování v médiích.

Čeští policisté tak museli sledovat jachtařské diskusní stránky a spolupracovat i s řeckou pobřežní stráží, jež muže nakonec v pondělí na lodi několik desítek metrů od pobřeží ostrova Korfu zadržela.

Identitu zadrženého Schön neupřesnil. V souvislosti s případem údajného tunelování Metropolitního spořitelního družstva (MSD) policie podle serveru Seznam Zprávy pátrala po třiašedesátiletém Jiřím Liškovi obžalovaném z úvěrového podvodu.

Video  Policisté na Liberecké v Praze zadrželi muže v kradeném autě se zákazem řízení, který byl navíc pod vlivem (25. července 2023).  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání