Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Teror v dovolenkovém ráji Čechů: Agresivní želva pokousala už 4 lidi!

Autor: ČTK - 
24. srpna 2023
07:02

Želva, která se pohybuje u břehů chorvatského ostrova Čiovo, podle svědků pokousala už čtyři lidi. Místní obyvatelé nevědí, co si s přísně chráněným živočichem počít, informovala agentura HINA.

Video  Požár katamaránu na chorvatském ostrově Drvenik Veli  - Facebook
Video se připravuje ...

Obyvatelé vesnice Slatine na Čiovu tvrdí, že kareta obecná pokousala lidi při koupání, což na místní pláži vyvolává značnou nervozitu. Podle nich se tvor pohybuje na prostoru dlouhém pět kilometrů, spatřen byl poprvé začátkem srpna. Jeden ze svědků vypověděl, že želva má ohromnou hlavu a měří něco přes metr.

"Není obvyklé, aby se mořská želva nacházela blízko pobřeží několik dnů, ale nedá se s tím nic dělat, protože je to přísně chráněné zvíře a člověk je ten, kdo vstupuje do jeho domova," řekl profesor z katedry mořských studií Splitské univerzity Alen Soldo.

Karety připlouvají kvůli potravě

Karety obecné podle něj do Jaderského moře nepřiplouvají kvůli kladení vajec, nýbrž kvůli potravě - mořským ježkům, živočišným houbám, medúzám či menším rybám. V okolí obce Slatine se podle něj bude daný exemplář vyskytovat do doby, než se začne moře ochlazovat. Pak přesídlí do větších hloubek. Upozornil také, že v přítomnosti lidí se mohou želvy cítit ohroženě.

Video  Nákladní auto ve Splitu projíždělo na pláži přímo mezi opalujícími se turisty!  - Twitter
Video se připravuje ...

Lomikel ( 24. srpna 2023 23:20 )

Vodňanské kuřátko krmené antibiotiky by ji taky mohlo chutnat. K tomu sqěle hnusný molitanový rohlíček z Penamu a je konec kousavé želvy..

testovnik ( 24. srpna 2023 21:08 )

Želví polévka ...

Uživatel_5662103 ( 24. srpna 2023 20:39 )

Noooo.. tak kdyby autor cetl i dalsi clanky.. v chorvatskem tisku probehlo, ze zelva byla zrejme nekolika muzi tyrana, kdy ji tahali za ploutve, potapeli apod, existuje i nejake video. Zelvicka se asi trosicku nas... a na lidi utoci..

krapotkin ( 24. srpna 2023 16:50 )

Třeba na Etně, která si trochu odfoukla.

fetus ( 24. srpna 2023 15:46 )

Existuje destinace, která pro pisálky není dovolenkový ráj??

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání