Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Na Slovensku měli zabíjet falešní zdravotníci: Jsou vinní, rozhodl soud!

Aktualizováno -
24. srpna 2023
13:47
Autor: ČTK - 
24. srpna 2023
12:50

Soud na Slovensku ve čtvrtek uznal falešného lékaře a falešnou zdravotní sestru vinnými v případech úmrtí klientů domova seniorů a jejich předávkování léky. 

Obžalovanému Ivanu B., který vinu popřel, soudce vyměřil trest devět let ve vězení. Trest zahrnuje i odsouzení muže za ohrožení jiných virem HIV, kterým je nakažen. Druhá obžalovaná, jež se naopak dříve přiznala, vyvázla s podmínkou. Verdikt Městského soudu Bratislava není pravomocný, obhájce Ivana B. ohlásil odvolání.

Z jeho strany šlo o systematické dlouhodobé činy vůči všem pacientům. Věděl, že nemá způsobilost," řekl soudce. Dodal, že svědkové viděli, jak Ivan B. léky pacientům podával.

Ivan B., původním povoláním kuchař, se podle obžaloby vydával za lékaře v bratislavském zařízení pro důchodce, kterým předepisoval a podával různé léky, aniž jejich podání vyžadoval zdravotní stav pacientů. Po jejich užití nejméně tři senioři zemřeli. Dostávali například léčiva, která se používají na tlumení silnějších bolestí.

Ivan podle žalobce nařizoval podávat léky také druhé obžalované Vanesse P., která do zařízení původně nastoupila jako uklízečka. Té soud udělil podmíněný tříletý trest s pětiletou zkušební dobou.

Video  Policie hledá svědky brutálního napadení v Teplicích.  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Oba obžalované soud uznal vinnými z poškozování zdraví, Ivana B. také z trestného činu nazvaného ohrožování virem lidské imunodeficience. Ivan měl podle soudce sexuální styk s několika osobami, ačkoliv věděl, že je nakažen virem HIV; za tento trestný čin mu hrozilo vězení až na 12 let.

Ivan B. se vyhlášení verdiktu nezúčastnil, v minulosti lítost nad svým jednáním podle médií nevyjádřil. Vanessa P. verdikt soudu před novináři nekomentovala.

„Uložené tresty považuji za zákonné, spravedlivé a proporcionální, jak ve vztahu k oběma obžalovaným osobám, také také vzhledem ke všem okolnostem případu," řekl novinářům žalobce.

Dvojici policie zadržela před pěti lety. Soudní líčení prodloužila skutečnost, že původní soudce, kterému kauza připadla, zůstal kvůli zdravotním potížím na dlouhodobé pracovní neschopnosti. Případ pak převzal jiný soudce.

Podle médií zmíněné zařízení, které v minulosti dostalo dotace také od státu, přišlo po provalení aféry o povolení k činnosti. Slovenský list Sme dříve napsal, že ministerstvo sociálních věcí si neověřilo, zda je Ivan B. skutečně lékařem. Ministerstvo se hájilo tím, že nemá kompetenci prověřovat splnění kvalifikačních předpokladů zdravotníků. Úřad pro dohled nad zdravotní péčí sdělil, že v minulosti nezískal příslušné dokumenty.

Soudce uvedl, že by měl být prověřen postup policie v případu a skutečnost, zda nešlo jednání obžalovaných zabránit dřív. Řekl, že kriminalisté měli informace o podezřeních vůči nyní obžalovaným čtyři měsíce předtím, než je zadrželi.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání